Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea oamenilor de știință care ar putea duce la tratamente noi pentru autism, anxietate sau ADHD

Descoperirea oamenilor de știință care ar putea duce la tratamente noi pentru autism, anxietate sau ADHD

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 16:52 25 Ian 2024 Modificat la 16:52 25 Ian 2024
studiu soareci laborator
Descoperirea oamenilor de știință care ar putea duce la tratamente noi pentru autism, anxietate sau ADHD Sursa foto: Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit că oxitocina, hormonul iubirii, poate avea și un rol cheie în conflicte. Oxitocina îi poate învăța pe șoareci să se ferească de hărțuitori.

Descoperirea ar putea duce la noi tratamente pentru tulburări precum autismul, anxietatea și ADHD.

Într-un studiu publicat în revista Nature, cercetătorii de la Institutul Medical Langone al Universității din New York au arătat că oxitocina este eliberată în creierul șoarecilor atunci când aceștia sunt atacați sau învinși într-o luptă. 

Oxitocina leagă mirosul adversarului de durerea simțită în momentul atacului, ceea ce face ca șoarecii să se ferească de atacator în viitor.

Având în vedere asemănările dintre creierul șoarecilor și cel al oamenilor, descoperirea ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea tulburărilor sociale la oameni, cum ar fi autismul, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. 

Aceste tulburări sunt adesea asociate cu dificultăți în gestionarea emoțiilor și în înțelegerea și răspunsul la stimulii sociali.

"Am rămas cu gura căscată": Un tratament nou pentru Alzheimer, cu ultrasunete, prezintă rezultate uluitoare în testele clinice

Un nou tratament pentru Alzheimer, cu ultrasunete, a arătat accelerarea eliminării plăcii din creier, cea care întrerupe comunicarea dintre celulele creierului, în cadrul testelor clinice pe oameni.

Oricine a avut experiența bolii Alzheimer cunoaște agonia de a vedea cum cineva se stinge pe măsură ce îi fură memoria și, în cele din urmă, propria identitate.

Cercetătorii de la Universitatea West Virginia au folosit tehnologia cu ultrasunete pentru a accelera furnizarea de medicamente către creier. Această procedură a fost testată pe un grup mic de pacienți, cu rezultate uimitoare.

"Am rămas cu gura căscată", a spus Dr. Ali Rezai,  cel care conduce testele clinice, în timp ce trecea în revistă rezultatele surprinzătoare ale studiului său asupra bolii Alzheimer, în emisiunea 60minutes, pe CBS News.

Imaginile înainte și după arată că placa cerebrală - care întrerupe comunicarea dintre celulele creierului - a fost redusă semnificativ.

Dr. Rezai este un pionier al neuroștiințelor care a dezvoltat tratamente pentru boala Parkinson și alte afecțiuni ale creierului. Acesta încearcă acum să întârzie progresia bolii Alzheimer și a celor mai grave simptome ale acesteia cu ajutorul ultrasunetelor, o abordare de ultimă oră a chirurgiei cerebrale, fără tăieturi.

"În mod obișnuit, mergeți la clinică, vi se face o perfuzie intravenoasă și vi se administrează o perfuzie de anticorpi, timp de una sau două ore. Și trebuie să o faci o dată pe lună sau de două ori pe lună timp de 18 luni și mai mult. Iar în timpul acestor 12-18 luni, creierul continuă să progreseze. Alzheimer nu dispare.", a explicat medicul, pentru CBS.

Durează atât de mult pentru că medicamentele trec cu greu prin ceea ce se numește bariera hemato-encefalică. Acest filtru strâns de celule căptușește vasele de sânge pentru a împiedica toxinele să se scurgă în creier, dar împiedică și aproape toate medicamentele să intre.

Plăcile de beta-amiloid vizate de ultrasunete au fost reduse cu 50% mai mult decât zonele tratate doar prin perfuzie

Dr. Rezai s-a gândit că ar putea rezolva această problemă cu ajutorul ultrasunetelor - aceeași tehnologie care a fost folosită timp de 70 de ani pentru a le oferi medicilor o imagine a organelor și a dezvoltării fetale. A ales ultrasunetele deoarece acestea pătrund cu ușurință în craniu și pot fi focalizate - ca lumina soarelui printr-o lupă - pentru a ajuta la deschiderea barierei hemato-encefalice și a permite medicamentelor să pătrundă rapid.

"Chiar dacă pacienții erau conștienți, ne-au spus că nu au simțit nimic. Totul a durat câteva ore și au plecat acasă când s-a terminat. Cei trei pacienți au primit tratamentele cu ultrasunete cu perfuzie o dată pe lună, timp de șase luni. Rezultatul: plăcile de beta-amiloid vizate de ultrasunete au fost reduse cu 50% mai mult decât zonele tratate doar prin perfuzie.", a dezvăluit medicul.

"Nu știm dacă va inversa leziunile creierului, deoarece Alzheimer, cauza principală, este încă în curs de apariție. Așa că avem un alt studiu pe care îl analizăm cu ultrasunete. În primul rând, eliminăm plăcile. Apoi, să administrăm ultrasunete într-o doză diferită pentru a vedea acum dacă putem inversa sau stimula creierul mai mult pentru persoanele cu Alzheimer.", a precizat Dr. Rezai.

×
x close