<1 minut de cititPublicat la 08:39 02 Apr 2014Modificat la 08:39 02 Apr 2014
De ce au zebrele dungi este o întrebare care i-a frământat pe oamenii de știință de foarte mult timp. Printre teoriile lansate s-au numărat unele legate de ritualuri de împerechere, camuflaj sau protecție împotriva căldurii, însă niciuna nu a fost sprijinită de dovezi concrete.
Potrivit Huffington Post, cercetători de la Universitatea din California cred că au reușit să ofere un răspuns satisfăcător și să-l și demonstreze.
Zebrele au dungi pentru a se proteja de muștele purtătoare a diverse boli, a spus Tim Caro, profesor de biologie. Explicația nu este una nouă, deoarece muștele evită suprafețele în dungi alb-negre.
Pentru a demonstra teoria, cercetătorii au notat distribuția geografică a zebrelor, cailor și măgarilor, dar și diferențele între modelele de dungi ale zebrelor. Datele au fost suprapuse cu variabile precum temperatura, terenul, distribuția prădătorilor și cea a insectelor care mușcă.
În timp ce restul factorilor nu s-au corelat cu cele mai multe dintre variabile, datele au arătat că există similarități în valorile oferite de prezența zebrelor și cea a insectelor. Dungile sunt prezente cu precădere acolo unde apar și insectele în număr mare.
Totuși, dacă aceasta este explicația pentru dungile zebrelor, rămâne întrebarea de ce insectele evită suprafețele în alb-negru.