O echipă de cercetători condusă de Maria Kozhevnikov, profesor de psihologie în cadrul Universităţii Naţionale din Singapore, a demonstrat, pentru prima dată, că un control specific al creierului poate determina starea fizică a omului.
Conform cercetătorilor, călugării tibetani îşi pot controla temperatura corporală prin intermediul unui anumit tip de meditaţie. Prin această metodă, ei îşi pot menţine căldura organismului şi îşi pot revitaliza sistemul imunitar.
Călugării tibetani folosesc meditaţia "g-tummo", o practică spirituală despre care ei cred că protejează energia interioară.
Cu ajutorul unor echipamente medicale de ultimă generaţie, o echipă ştiinţifică a înregistrat temperatura călugărilor, în locurile cele mai friguroase din Himalaya. În acest mod s-a descoperit că subiecţii studiului au reuşit, prin tehnica mai sus menţionată, să-şi păstreze o temperatură de 38.8 grade Celsius.
Câţiva voluntari occidentali prezenţi la studiu au încercat şi ei aceeaşi metodă, dar nu au atins vreo performanţă notabilă.
Călugării tibetani spun că se folosesc de o tehnică specială de control al respiraţiei şi vizualizează în gând diverse surse de căldură, cum ar fi, spre exemplu, flăcările unui foc.
De asemenea, oamenii de ştiinţă susţin că o astfel de meditaţie provoacă o consolidare sigură a sistemului imunitar pe termen lung.