Antena 3 CNN Life Știinţă Creatorul primului "copil în eprubetă", ginecologul Carl Wood, a murit la vârsta 82 de ani

Creatorul primului "copil în eprubetă", ginecologul Carl Wood, a murit la vârsta 82 de ani

1 minut de citit Publicat la 14:01 27 Sep 2011 Modificat la 14:01 27 Sep 2011
Creatorul primului "copil în eprubetă", ginecologul Carl Wood, a murit la vârsta 82 de ani
Foto: perthnow.com.au
Ginecologul australian Carl Wood, autorul primei sarcini rezultate în urma fecundării in vitro (FIV), în 1973, şi al primului "copil în eprubetă" rezultat dintr-un embrion congelat, născut în 1983, a murit la vârsta de 82 de ani, au anunţat, marţi, surse din anturajul său, citate de AFP.
   
Cercetătorul Carl Wood, care suferea de maladia Alzheimer din 2004, a murit pe 23 septembrie, într-un azil de bătrâni din Melbourne.
  
Laboratorul condus de el din cadrul prestigioasei Monash University din Melbourne se află la originea primei sarcini rezultate în urma fecundării in vitro (FIV), în 1973, cu cinci ani înainte de naşterea Louisei Brown, primul bebeluş conceput prin FIV, în Marea Britanie.
   
În ceea ce priveşte prima sarcină rezultată în urma fecundării in vitro, embrionul a fost implantat în uter, dar a fost avortat spontan după câteva zile.
   
Totuşi, lucrările lui Carl Wood au fost cruciale pentru dezvoltarea acestei proceduri.
   
După naşterea primului "copil în eprubetă" australian, în 1980, cercetătorii au realizat două noi premiere mondiale, în 1983, reuşind o fecundare in vitro a unui embrion congelat, apoi o sarcină pornind de la un ovul donat, fecundat.
  
Profesorul australian a mai contribuit semnificativ la îmbunătăţirea ratei de succes a FIV dezvoltând tehnica stimulării hormonale şi controlul asupra ciclului de ovulaţie.
   
La nivel mondial, peste 3,75 de milioane de bebeluşi s-au născut în urma fertilizării in vitro de la venirea pe lume a Louisei Brown, în urmă cu 32 de ani, potrivit Societăţii europene de reproducere (ESHRE).
   
Britanicul Robert Edwards, "părintele" fertilizării in vitro, a primit premiul Nobel pentru medicină în 2010.

×
x close