Ziua Mondială a numărului Pi este sărbătorită sâmbătă pe plan internaţional prin diverse evenimente cu specific matematic, informează
theguardian.com. 14 martie 2015 este o zi excepţională, în special pentru pasionaţii de matematică şi de alte ştiinţe exacte, mai ales în Statele Unite ale Americii. Întrucât americanii citesc data din calendar plasând luna înaintea zilei, pentru ei, omenirea se află sâmbătă în ziua de 3/14/15, adică exact aceleaşi cifre cu care începe celebrul număr Pi: 3,1415.
Sâmbăta aceasta nu reprezintă însă o simplă Zi Mondială a Numărului Pi ("Pi Day"), un eveniment sărbătorit în fiecare an pe 14 martie, ci un o zi care apare o dată la 100 de ani.
14 martie 2015 este prima zi din ultimul secol când o dată din calendar poate fi descrisă prin cifrele 3/14/15.
Momentul de maximă intensitate a acestei zile s-a produs de dimineaţă, la ora 9.26.53, când data şi timpul au descris primele 10 cifre ale numărului Pi. Următoarea dată din calendar similară va avea loc în anul 2115.
Pi, definit ca raport între circumferinţa unui cerc şi diametrul acestuia, a generat de-a lungul anilor numeroase concursuri - în special care vizau capacitatea de memorare - şi a contribuit la apariţia unui nou limbaj.
Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută la început în Statele Unite ale Americii pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil "Crăciun al tocilarilor".
Evenimentul este sărbătorit în lumea întreagă atât de către copii, cât şi de adulţi, cel mai adesea prin degustări de plăcinte. Cuvântul "pie" din limba engleză înseamnă "plăcintă" şi are o pronunţie similară cu aceea a numărului Pi.
În şcolile din Swansea, un oraş din Marea Britanie, elevii au avut dreptul de a mânca plăcinte în timpul orelor de matematică.
Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului - circumferinţa şi diametrul - produc un număr care este atât de complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.
Matematicienii au încercat de-a lungul timpului să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi. Arhimede a descoperit primele două zecimale în secolul al III-lea î.e.n. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.
O altă coincidenţă fericită constă în faptul că
14 martie reprezintă de asemenea ziua de naştere a lui Albert Einstein.