Antena 3 CNN Life Știinţă „Conan Bacteria” poate rezista la radiații letale pentru oameni. Cercetătorii i-au descoperit arma secretă

„Conan Bacteria” poate rezista la radiații letale pentru oameni. Cercetătorii i-au descoperit arma secretă

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 14:39 13 Dec 2024 Modificat la 14:39 13 Dec 2024
cercetator examinere bacterii
Bacteria poate rezista unor doze de radiații de 28.000 de ori mai mari decât cele care ar ucide un om. Foto: Getty Images

O bacterie numită Deinococcus radiodurans, supranumită „bacteria Conan” datorită capacității sale de a supraviețui în cele mai extreme condiții, poate rezista unor doze de radiații de 28.000 de ori mai mari decât cele care ar ucide un om. Secretul acestui succes remarcabil se află într-un antioxidant unic, conform unui nou studiu citat de CNN

Mecanism unic de protecție

Antioxidantul, format dintr-un grup simplu de molecule mici numite metaboliți – inclusiv mangan, fosfat și un mic peptid format din aminoacizi – oferă o protecție semnificativă împotriva radiațiilor. Combinația acestor trei componente s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât manganul combinat cu doar unul dintre celelalte elemente, conform cercetării publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Această descoperire ar putea deschide calea pentru utilizarea antioxidantului în protejarea sănătății umane, atât pe Pământ, cât și în misiunile spațiale viitoare, expuse la radiații cosmice intense.

„Știam de mult timp că ionii de mangan și fosfatul formează un antioxidant puternic, dar descoperirea eficienței adăugării celei de-a treia componente este un progres major”, a declarat Brian Hoffman, profesor de chimie la Universitatea Northwestern și coautor al studiului.

Rezistență incredibilă în condiții extreme

Cunoscută drept cea mai rezistentă formă de viață la radiații, potrivit Guinness World Records, Deinococcus radiodurans a demonstrat că poate supraviețui timp de trei ani în afara Stației Spațiale Internaționale. De asemenea, această bacterie poate rezista la acid, frig și deshidratare extremă.

Cercetătorii Brian Hoffman și Michaely Daly au demonstrat în 2022 că, dacă Deinococcus ar fi existat pe Marte, microbii congelați ar fi putut supraviețui milioane de ani. În studiile anterioare, echipa a constatat că rezistența la radiații este direct legată de cantitatea de antioxidanți de mangan din celulele bacteriei.

În cele mai extreme condiții, când bacteriile sunt uscate și congelate, Deinococcus radiodurans poate supraviețui la o doză de 28.000 de ori mai mare de radiații decât cea letală pentru oameni.

O posibilă soluție pentru misiuni spațiale și utilizări pe Pământ

În cercetările recente, echipa a folosit MDP (Melatonin-Derived Protective), un antioxidant sintetic inspirat de Deinococcus radiodurans

Antioxidantul funcționează prin formarea unui complex triplu, extrem de eficient, format din mangan, fosfat și un peptid numit DP1. Această „rețetă secretă”, cum o numește Hoffman, ar putea fi folosită în misiuni spațiale viitoare pentru protejarea astronauților de radiațiile cosmice.

„MDP este o soluție simplă, ieftină, netoxică și foarte eficientă, care ar putea fi administrată oral pentru a reduce riscurile radiațiilor spațiale”, a explicat Daly. Pe Pământ, acest antioxidant ar putea fi utilizat pentru a proteja oamenii în cazul unor accidente nucleare.

Echipa de cercetători intenționează să exploreze dacă acest complex triplu de antioxidanți există și în alte organisme și dacă acesta le oferă o rezistență similară la radiații.

Această descoperire deschide noi direcții în protecția împotriva radiațiilor, cu aplicații în sănătate, industrie, apărare și explorarea spațială.

×
x close