Potrivit AFP, un model tridimensional din plastic a fost realizat din craniul fostului monarh, care s-a aflat pe tron doar doi ani, înainte de a muri în 1485, în urma Bătăliei de la Bosworth Field.
Învins în Bătălia de la Bosworth, care a pus capăt Războiului celor Două Roze (dintre susţinătorii Casei de Lancaster şi cei ai Casei de York), imaginea lui Richard al III-lea a rămas pentru posteritate ca cea a unui monstru, imortalizat de William Shakespeare.
Reputaţia pe care o are este însă considerată de mulţi istorici ca fiind eronată, iar cercetătorii care i-au descoperit rămăşiţele speră ca acest eveniment să ajute la reabilitarea sa.
Recrearea chipului său, cunoscut până acum doar din picturi, ar putea fi esenţial în acest sens.
„Nu arată ca faţa unui tiran. Îmi pare rău, dar chiar nu arată", a spus Philippa Langley, membră a Societăţii Richard al III-lea.
„Este un chip interesant, mai tânăr şi mai plin decât ne-am fi aşteptat şi chiar cu un început de zâmbet”, a completat Phil Stone, preşedintele societăţii.
Reconstituirea chipului fostului monarh a fost condusă de Caroline Wilkinson, profesor de identificare cranio-facială la Universitatea din Dundee, Scoţia, costurile fiind suportate de Societatea Richard al III-lea.
O echipă de la Universitatea din Leicester a anunţat, luni, că testele ADN au confirmat că scheletul descoperit anul trecut sub o parcare din oraş este al lui Richard al III-lea.
Anunţul a pus astfel capăt unui mister de 500 de ani legat de ce s-a întâmplat cu trupul fostului rege după ce a fost îngropat de călugării franciscani într-un mormânt nemarcat în urma înfrângerii suferite în faţa viitorului rege Henric al Vii-lea.