"Nimeni nu încearcă să distrugă prin explozie un asteroid, pentru că nu suntem la Hollywood, iar această soluţie s-ar putea dovedi una nefericită, pentru că ar multiplica riscurile" prin fragmentarea obiectului ceresc, a explicat Erwan Kervendal, directorul companiei Astrium (din grupul EADS), liderul european din domeniul cercetărilor spaţiale.
Potrivit expertului, există "trei opţiuni demne de analizat pentru a devia un obiect care ameninţă Pămâtul".
Prima opţiune (a europenilor) constă în "percutarea obiectului ceresc cu o viteză foarte mare, de 30.000 de kilometri pe oră, aproape de centrul lui de gravitaţie, cu o precizie de 1 metru, sub un unghi specific, pentru a reuşi să îi deviem traiectoria".
La acest scenariu lucrează europenii, printre care se află şi Erwan Kervendal, directorul unui proiect denumit "Impactorul cinetic" la compania Astrium.
Cea de-a doua opţiune (a americanilor) - Americanii mizează pe atracţia pe care ar putea să o exercite un vehicul spaţial, plasat pentru un timp îndelungat în proximitatea asteroidului şi care ar îndeplini astfel funcţia de "tractor gravitaţional".
O a treia opţiune este studiată de ruşi. Este vorba despre o deviere a traiectoriei asteroidului, prin efectul de suflu asociat unei explozii produse în apropiere de asteroid.
Concluziile tuturor acestor studii vor fi prezentate în luna martie la Bruxelles.
"Fiecare lucrează la propria metodă, dar noi vom pune în comun cunoştinţele şi modelele noastre matematice. Nu este o competiţie, ci o colaborare între echipe", a adăugat cercetătorul francez.
După ce va fi ales conceptul "cel mai eficace şi realizabil industrial", la jumătatea anului 2015, va fi nevoie să treacă alţi câţiva ani pentru ca omenirea să deţină o soluţie operaţională.