EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
24
.10
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
13
.80
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
12
.70
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
19
.60
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.10
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
5
.20
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
17
.10
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Life Știinţă Care este legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Rezultatul unui studiu comandat de OMS

Care este legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Rezultatul unui studiu comandat de OMS

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 20:18 03 Sep 2024 Modificat la 20:20 03 Sep 2024
GettyImages-1474799363
OMS a cerut realizarea unei cercetări pentru a se afla dacă există o legătură între folosirea telefoanelor mobie și cancerul cerebral. Foto: Getty Images

Organizația Mondială a Sănătății a cerut realizarea unei cercetări pentru a se afla dacă există o legătură între folosirea telefoanelor mobie și cancerul cerebral. 

Telefoanele mobile nu au legătură cu cancerele cerebrale, a constatat o analiză cuprinzătoare a dovezilor de cea mai înaltă calitate disponibile, comandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Condusă de Agenția australiană pentru protecție împotriva radiațiilor și siguranță nucleară (Arpansa), revizuirea sistematică a examinat peste 5.000 de studii din care au fost identificate cele mai riguroase din punct de vedere științific și au fost excluse studiile slabe, transmite The Guardian.

Analiza finală a inclus 63 de studii observaționale la om publicate între 1994 și 2022, ceea ce o face „cea mai cuprinzătoare revizuire de până acum”, a declarat autorul principal al revizuirii, prof. asociat Ken Karipidis.

„Am ajuns la concluzia că dovezile nu arată o legătură între telefoanele mobile și cancerul cerebral sau alte tipuri de cancer de cap și gât”, arată studiul.

Publicată miercuri, revizuirea s-a axat pe cancerele sistemului nervos central (inclusiv creier, meninge, glanda pituitară și ureche), tumorile glandelor salivare și tumorile cerebrale.

Revizuirea nu a găsit nicio asociere generală între utilizarea telefonului mobil și cancer, nicio asociere cu utilizarea prelungită (dacă oamenii își folosesc telefonul mobil timp de 10 ani sau mai mult) și nicio asociere cu gradul de utilizare a telefonului mobil (numărul de apeluri efectuate sau timpul petrecut la telefon).

„Sunt destul de încrezător în concluzia noastră. Și ceea ce ne face destul de încrezători este ... chiar dacă utilizarea telefoanelor mobile a crescut vertiginos, ratele tumorilor cerebrale au rămas stabile”, a declarat Karipidis, director adjunct al Arpansa pentru evaluarea impactului asupra sănătății.

Telefoanele mobile - ca orice lucru care utilizează tehnologia fără fir, inclusiv laptopurile, transmisiile radio și TV și turnurile de telefonie mobilă - emit radiații electromagnetice de radiofrecvență, cunoscute și sub denumirea de unde radio.

Karipidis, care este și vicepreședinte al Comisiei internaționale pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante, a declarat că oamenii aud cuvântul radiații și presupun că este similar cu radiațiile nucleare. 

„Și pentru că folosim un telefon mobil aproape de cap atunci când facem apeluri, există o mulțime de îngrijorări”, a spus Karipidis.

„Radiațiile sunt practic energie care călătorește dintr-un punct în altul. Există multe tipuri diferite, de exemplu, radiațiile ultraviolete de la soare”, a spus el. „Suntem mereu expuși la unde radio de nivel scăzut în mediul cotidian”.

Deși expunerea de la telefoanele mobile este încă scăzută, este mult mai mare decât expunerea de la orice altă sursă de tehnologie fără fir, deoarece telefoanele sunt utilizate aproape de cap, a spus Karipidis.

×
x close