Bacteriile rezistente la antibiotice omoară mai mulţi oameni la nivel global decât o fac teroriştii, susţine Sally Davies, prim secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, relatează
The Guardian.
Deşi pare a fi o exagerare, este mai degrabă o diminuare a situaţiei reale. Cofnorm datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doar în cazurile de tuberculoză, microbii rezistenţi conduc la decesul a 150.000 de oameni anual.
De-a lungul timpului, anitbioticele au fost folosite pentru a lupta cu bolile infecţioase şi pentru a învinge boli care ameninţau viaţa oamenilor. Utilizarea îndelungată a eliminat bacteriile uşor de învins lăsând loc dezvoltării unor super-bacterii pentru care antibioticele trebuie să fie tot mai puternice pentru a le elimina.
Bacteriile au evoluat în tandem cu capacitatea oamenilor de a crea noi antibiotice pentru a le elimina. Problemele au început să apară în momentul în care aceste substanţe au fost folosite fără discernământ şi, cel mai rău, au fost introduse în circuitul alimentar prin hrănirea animalelor destinate consumului.
Companiile de farmaceutice fac tot ce pot pentru a găsi noi substanţe care să ajute la distrugerea bacteriilor, însă pentru fiecare nouă descoperire, bacteriile se adaptează şi devin mai puternice.
Bacteriile MRSA, considerate "super-bacterii" la sfârşitul anilor '90, vinovate pentru moartea multor copii, au ajuns să infecteze mai mulţi oameni decât virusul HIV. După ani de tratament cu vancomicin, bacteriile MRSA au evoluat în VRSA, o specie mult mai rezistentă şi mai periculoasă. Iar acest exemplu se repetă în cazul multor alte bacterii.
Sally Davies consideră că este necesară o schimbare culturală, de abordare. Dacă va continua această practică a supra-utilizării antibioticele, în medicină sau în agricultură, bacteriile vor deveni din ce în ce mai puternice.