Antena 3 CNN Life Știinţă Atenţie la cumpărături! Aproape un sfert din carnea de pui este contaminată cu bacteria Campylobacter

Atenţie la cumpărături! Aproape un sfert din carnea de pui este contaminată cu bacteria Campylobacter

S.T.
1 minut de citit Publicat la 19:41 14 Mar 2012 Modificat la 19:41 14 Mar 2012
Atenţie la cumpărături! Aproape un sfert din carnea de pui este contaminată cu bacteria Campylobacter
Foto: Antena 3
Aproape un sfert din carnea de pui care se vinde în România este contaminată cu bacteria Campylobacter. Cei care consumă carnea infectată au simptome din cele mai diverse: de la dureri abdominale, diaree, febră, până la stări de ameţeală şi vomă.

Autorităţile sanitar-veterinare monitorizează bacteria de câţiva ani şi în prezent fac verificări în crescătoriile de pui şi în supermarketuri.

Carla Tănase ne spune ce recomandă medicii pentru a evita contaminarea cu această bacterie.

În anul 2008, în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, s-a desfăşurat un program de monitorizare pentru bacteriile din genul Campylobacter , în abatoarele pentru păsări, conform Deciziei 516/2007/CE.

Din anul 2009 până în prezent, în România s-a monitorizat prezenţa Campylobacter spp. în carcasele de pui broileri şi în carnea de pasăre (broileri şi curcani), în cadrul programelor naţionale anuale de monitorizare ale A.N.S.V.S.A.

Ca urmare a măsurilor aplicate de către ANSVSA, în fermele şi abatoarele de pasăre, procentul de probe pozitive depistate în carnea de pasăre analizată a scăzut de la 63% în anul 2008, la 41% în anul 2009, la 38% în anul 2010, ajungând la 23% la sfârşitul anului 2011.

Pentru anul 2012, ANSVSA a prevăzut în Programul Strategic anual continuarea monitorizării acestei bacterii în carnea de pasăre, prevăzută a se desfăşura în supermarket-uri, în cadrul controalelor oficiale "la raft".

Bacteriile din genul Campylobacter se găsesc frecvent în intestinul animalelor şi al păsărilor domestice, iar contaminarea oamenilor se face prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic, dar şi prin consumul de fructe sau legume nespălate.

Medicii ne sfătuiesc să ne spălăm pe mâini înainte de a prepara mâncarea şi înainte de a mânca, să spălăm cuţitele şi tocătoarele imediat după prepararea cărnii crude şi să păstrăm carnea crudă separat de alimentele pregătite pentru mâncat. Doar aşa putem preveni infecţia cu Campylobacter.



×
x close