Antena 3 CNN Life Știinţă Alimentele și băuturile bogate în flavonoide pot reduce cu o treime riscul de demență. Cât de des ar trebui consumate

Alimentele și băuturile bogate în flavonoide pot reduce cu o treime riscul de demență. Cât de des ar trebui consumate

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 21:46 20 Sep 2024 Modificat la 21:50 20 Sep 2024
alimente sanatoase flavonoide
Alimente bogate în flavonoide. Sursa foto: Getty Images

Un consum mai mare de alimente și băuturi bogate în flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul și vinul roșu, ar putea reduce riscul de demență cu 28%, sugerează un studiu citat de The Guardian.

Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu această boală la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, ceea ce reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa sistemelor globale de sănătate și asistență socială.

Vârsta și genetica rămân cei mai importanți factori de risc, însă experții afirmă că aproape jumătate din cazuri ar putea fi prevenite sau întârziate și există tot mai multe dovezi că dieta ar putea juca un rol în riscul de a dezvolta boala.

Cercetările conduse de Universitatea Queen din Belfast sugerează că creșterea consumului de alimente și băuturi bogate în flavonoide ar putea contribui la reducerea riscului de demență cu mai mult de un sfert.

Academicienii au declarat că flavonoidele, care se găsesc în principal în alimentele pe bază de plante, au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Acestea au fost, de asemenea, legate de un risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, precum și de îmbunătățirea funcției cognitive.

Constatările au fost publicate în revista JAMA Network Open. Cercetătorul principal al studiului, Prof. Aedin Cassidy, a declarat: „Prevalența la nivel mondial a demenței continuă să crească rapid. În acest studiu de cohortă bazat pe populație, am analizat datele dietetice de la peste 120.000 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani din UK Biobank.

Cât de des ar trebui să mâncăm alimente bogate în flavonoide

„Constatările noastre arată că consumarea a șase porții suplimentare de alimente bogate în flavonoide pe zi, în special fructe de pădure, ceai și vin roșu, a fost asociată cu un risc cu 28% mai mic de demență. Constatările au fost cele mai notabile la persoanele cu un risc genetic ridicat, precum și la cele cu simptome de depresie.”

Primul autor al studiului, Dr. Amy Jennings, de asemenea de la Queen's, a declarat că rezultatele sugerează că luarea unui pas simplu, cum ar fi creșterea consumului zilnic de alimente bogate în flavonoide, poate reduce riscul de demență, în special la persoanele cu risc ridicat.

„În prezent, nu există un tratament eficient pentru boală, astfel încât intervențiile preventive pentru îmbunătățirea sănătății și a calității vieții - și reducerea costurilor sociale și economice - ar trebui să continue să fie o prioritate majoră de sănătate publică”, a spus ea.

Factorii de risc pentru demență

Luna trecută, un raport important al comisiei Lancet privind demența a concluzionat că abordarea a 14 factori de risc modificabili, începând din copilărie și continuând pe tot parcursul vieții, ar putea preveni sau întârzia 45% din cazurile de demență.

Raportul a adăugat doi noi factori de risc care sunt asociați cu 9% din cazurile de demență. Aproximativ 7% din cazuri sunt legate de un nivel ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută, sau colesterol „rău”, la mijlocul vieții, începând cu vârsta de aproximativ 40 de ani, în timp ce 2% sunt atribuibile pierderii vederii netratate la vârste mai înaintate.

Noii factori de risc se adaugă celor 12 identificați de comisia Lancet în 2020, care împreună pot fi atribuiți la aproximativ 36% din cazurile de demență.

Aceștia sunt: nivelul scăzut de educație, deficiențele de auz, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, depresia, inactivitatea fizică, diabetul, consumul excesiv de alcool, leziunile cerebrale traumatice, poluarea aerului și izolarea socială.

×
TOP articole
x close