Un nou studiu publicat în The BMJ a constatat că utilizarea antidepresivelor poate fi asociată cu creșterea în timp a greutății corporale.
Pacienții care erau la o greutate normală au fost mai susceptibili să devină supraponderali iar pacienții supraponderali au fost mai susceptibili să devină obezi în cazul în care au fost tratați cu antidepresive, a declarat autorul studiului Rafael Gafoor, un cercetător de la King's College din Londra, într-un e-mail trimis către TIME.
Cercetătorii au folosit date de la UK Clinical Practice Research Datalink, o colecție largă de înregistrări electronice de sănătate. Analiza lor a inclus aproape 295.000 de oameni de diferite greutăți. Cercetătorii au monitorizat apoi dosarele de sănătate pentru utilizarea antidepresivelor și creșterea în greutate în timp și alți factori care ar putea afecta greutatea cum ar fi vârstă, bolile cronice, statutul de fumat și administrarea altor medicamente.
Cei cărora le-au fost prescrise antidepresive au fost cu 21% mai înclinați să fi câștigat cel puțin 5% din greutatea lor initială pe parcursul celor 10 ani ai studiului, în comparație cu persoanele care nu luau aceste medicamente. Riscul creșterii în greutate părea a fi cel mai mare în al doilea și al treilea an de tratament și a rămas crescut timp de șase ani după administrare. "Este posibil să dureze ceva timp pentru ca și creșterea în greutate să poată fi observată și înregistrată în evidențele medicale" a declarat Gafoor.
De asemenea este posibil că simptomele depresive, cum ar fi creșterea poftei de mâncare și scăderea motivației de a face sport să fie cel puțin parțial de vină pentru creșterea în greutate, independent de utilizarea antidepresivelor. Cu toate acestea, studiile anterioare mai scurte, au asociat și ele antidepresivele cu creșterea în greutate.
Sursă: TIME