„La finalul unei conversaţii pe internet, este imposibil să rămâi cu sentimentul că cineva chiar a citit ce ai scris. Să treci prin sentimente atât de puternice fără să rezolvi nimic nu poate fi un mod sănătos de a trata o problemă”, continuă profesorul.
Dacă cearta pe internet nu aduce satisfacţii, atunci de ce este practicată atât de des?
O “furtună” perfectă de factori explică de ce oamenii sunt înclinaţi să aibă un comportament necivilizat şi agresiv pe internet. În primul rând, comentatorii sunt de cele mai multe ori anonimi şi nu pot fi traşi la răspundere pentru comportamentul lor.
În al doilea rând, există o distanţă mare între persoanele agresive şi ţinta agresivităţii. Fie că vorbim despre un comentariu referitor la un articol sau despre un răspuns la unul dintre comentariile unui articol, oamenii au tendinţa să intre în contradicţie mai uşor cu elemente abstracte decât cu alţi oameni.
În al treilea rând, este mai uşor să fii nepoliticos în scris decât într-o conversaţie orală.
Comunicarea, spun experţii în psihologie, presupune să iei în considerare, să înţelegi şi să răspunzi şi perspectivei altor persoane asupra unui subiect. „Cu cât interlocutorii sunt mai îndepărtaţi unii de alţii, cu atât comunicarea devine mai dificilă”, explică profesorul Art Markman.