Specia, cu o lungime de până la 23 de metri, a supraviețuit unor schimbări și tulburări de neimaginat, cum ar fi stingerea în masă care a ucis dinozaurii și reptilele marine ca plesiozaurii alături de care a înotat. Pe vremea sa, plantele cu flori au evoluat și au ajuns să populeze țărmurile râuluiYangtze, în China modernă, scrie National Geographic.
Mult mai târziu, bambusul a intrat în scenă și, după aceea, panda gigant. În ultimele câteva mii de ani, o clipire în timp în evoluție, pământul s-a umplut de oameni, iar China a devenit cea mai populată țară de pe Pământ. În apele noroioase din Yangtze, peștele-spatulă trăia folosind botul său special ca sabia pentru a sesiza activitatea electrică pentru a găsi prada, cum ar fi crustaceele și peștele.
Dar această specie străveche, numită uneori „panda răului Yangtzei”, nu a putut supraviețui unui fenomen numit oamenii. Un nou articol publicat în „Science of the Total Environment” concluzionează că specia a dispărut, în principal din cauza pescuitului excesiv și a construcției barajului.
Mai multe imagini, aici.