Barocamera de la unitatea de arşi a Spitalului de Urgenţă Floreasca nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arşi, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, relatează agerpres.ro.
"Barocamera de la unitatea de arşi din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arşi. Nu cred că a fost acesta cu adevărat niciodată scopul. Barocamera poate fi folosită înţeleg pentru tratamentele anti-aging sau alte lucruri. Barocamera este la Spitalul Floreasca, în apropiere secţiei de mari arşi. Încercăm să eliberăm spaţiul în acest moment şi să o mutăm într-un loc unde nu ne încurcă. Barocamera a costat mulţi bani, nu a fost folosită niciodată, nu trebuie să ne încurce să dezvoltăm secţia respectivă şi noi asta intenţionăm: să dezvoltăm secţia de mari arşi de la Spitalul Floreasca. Dezvoltare înseamnă aşa: o secţie de post critic cu alte şase paturi şi dezvoltăm o secţie pentru spitalizare de zi pentru răni uşoare de încă şase paturi", a spus ministrul, la o dezbatere.
El a arătat că până la sfârşitul anului va fi funcţională secţia de post critici de la Spitalul Floreasca.
"Până la sfârşitul anului vom avea toată această dezvoltare. Primele echipamente au sosit deja, urmează echipamente pe 17 şi 21 noiembrie. În 30 de zile de acum încolo ar trebui să avem funcţională secţie de post critic. O să avem în total 12 paturi", a precizat ministrul.
În opinia sa, a fost o greşeală achiziţionarea barocamerei.
"Îmi închipui că a fost o greşeală, nu aş putea să spun mai multe. Din punctul meu de vedere, aşa cum am fost informat de specialişti în domeniu, nu poate fi folosită pentru pacienţii cu arsuri grave şi aceasta este prioritatea noastră. (...) Cu siguranţă cineva a aprobat, sunt sigur că a făcut-o cu cele mai bune intenţii", a adăugat Voiculescu.
Barocamera inutilă și cumpărată la un preț uriaș
Instrumentul medical care a monopolizat atenția opiniei publice la inaugurarea secției de mari arși de la Spitalul Floreasca este, de fapt, un echipament uzat moral, pe care specialiștii din Europa, consultați de RISE Project, îl consideră „periculos”, „de concepție veche” și inadecvat pentru tratarea pacienților aflați între viață și moarte. Se numește „barocameră monoloc” și a fost cumpărat la un preț amețitor, dezvăluia o anchetă Rise Project.
Câțiva specialiști europeni în medicina hiperbară, intervievați de RISE Project – din Franța, Polonia și Belgia – spun că barocamerele „monoloc”, spre deosebire de altele, de generație mai nouă, denumite „multiloc”, nu pot fi utilizate la bolnavii aflați în stare gravă și critică.
„Un mare ars nu ar putea fi niciodată îngrijit într-o barocameră monoloc”, spune profesorul Jacek Kot din Gdansk, secretar general al Comitetului European de Medicină Hiperbară.
„Barocamerele monoloc sunt de concepție veche și periculoase”, afirmă medicul Erika Parmentier din Lille.
„Folosirea barocamerelor monoloc este puternic descurajată”, spune medicul Peter Germonpré din Bruxelles.
Spitalulul Floreasca nu a cumpărat-o direct din Germania, ci de la un intermediar român: societatea comercială Gemedica SRL, patronată de Aurel Galea, partenerul de afaceri și prietenul de familie al lui Sorin Oprescu.
Spitalul i-a plătit lui Galea 620.000 de euro pentru ea – de trei ori mai mult decât costă o barocameră cu specificații asemănătoare, vândută de o firmă americană.
Cel care a hotărât achiziționarea unei barocamere de tip monoloc, care a redactat caietul de sarcini al licitației și care, ulterior, a dispus achitarea acestui echipament către firma Gemedica, fără ca măcar să-l testeze, a fost Ioan Lascăr.