Britanicii spun că aparatele au o alimentare cu oxigen problematică, nu pot fi curățate corespunzător, au un design nu foarte familiar și un manual de instrucțiuni confuz. Aceștia sunt de părere că aparatele au fost construite pentru ambulațe, în niciun caz pentru spitale.
Cazul nu este unul izolat, ci este o problemă comună mai multor țări care au ales să achiziționeze aparate din China pe perioada pandemiei de coronavirus.
Pe data de 4 aprilie, membrii cabinetului britanic au anunțat triumfător că au reușit să achiziționeze 300 de ventilatoare noi din China.
"Aș dori să mulțumesc guvernului chinez pentru sprijinul acordat pentru asigurarea acestei capacități", a declarat Michael Gove, un membru superior al guvernului premierului Boris Johnson, în acea zi.
Însă 9 zile mai târziu, un grup de medici și manageri medicali au emis un avertisment grav cu privire la 250 de aparate de ventilație mecanică pe care le-au primit, modelul Shangrila 510 realizat de Beijing Aeonmed Co. Ltd., unul dintre cei mai mari producători de ventilatoare din China, scrie nbcnews.com.
„Credem că, dacă sunt folosite, este posibil să afecteze puternic pacienții, inclusiv să îi ucidă”. "Așteptăm cu nerăbdare retragerea și înlocuirea acestor ventilatoare cu dispozitive mai capabile să ofere ventilație de terapie intensivă pentru pacienții noștri”, se arată într-o scrisoare emisă de reprezentanții medicali.