Antena 3 CNN Life Sănătate Un raport arată că jumătate dintre copiii din țările sărace sunt intoxicați cu plumb

Un raport arată că jumătate dintre copiii din țările sărace sunt intoxicați cu plumb

Roxana Mihăiescu
1 minut de citit Publicat la 12:35 23 Oct 2023 Modificat la 12:35 23 Oct 2023
Un raport arat? c? jum?tate dintre copiii din ??rile s?race sunt intoxica?i cu plumb
Un raport arată că jumătate dintre copiii din țările sărace sunt intoxicați cu plumb Sursa foto: Profimedia

Otrăvirea cu plumb reprezintă o criză globală de sănătate gravă, cu impact devastator, mai ales în țările subdezvoltate. Recent, un document publicat de Caixa Geral Depósitos ( corporație bancară de stat portugheză)  a cuprins 47 de studii pentru a arăta că persoanele expuse la intoxicația cu plumb, în special copiii, au rezultate mai slabe la testele de matematică, citesc cu dificultate, iar IQ-ul este mai mic. 

Experții în sănătate susțin faptul că trebuie luate măsuri urgente pentru a combate efectele grave ale intoxicației cu plumb, în special în aceste țări, unde peste jumătate dintre copii sunt expuşi la niveluri periculoase de poluant. 

Citește și: Oamenii de știință, avertisment pentru umanitate: "Pământul ar putea fi cu mult în afara spațiului de operare sigur pentru oameni"

Rezultatele studiilor arată că aproximativ 815 milioane de copii suferă de intoxicație cu plumb. Această problemă este asociată cu tulburări cardiace și renale, afectarea inteligenței, comportament agresiv și decese premature. Într-un articol publicat în revista Lancet Planetary Health s-a constatat că în 2019, 5,5 milioane de decese au fost cauzate de bolile cardiovasculare legate de intoxicația cu plumb.

Copiii sunt cei mai vulnerabili la această afecţiune, asta pentru că sunt mai predispuşi să pună în gură obiecte cu plumb (de exemplu, jucării acoperite cu vopsea cu plumb), iar oasele şi organele lor absorb mai mult metalul odată consumat, potrivit The Guardian.

În țările cu sărace, plumbul este încă folosit în produse comerciale, cum ar fi vopselele, medicamentele tradiționale, condimentele și chiar vasele de gătit cu smalț de plumb, care pot permite infiltrarea acestui metal în alimente. 

În anul 2019, cercetătorii au arătat că turmericul era adesea falsificat cu plumb pentru a-l face mai strălucitor şi că aceasta a fost principala sursă de expunere la plumb în zonele sărace. 

Ulterior, inspectorii de sănătate au testat mostre de turmenic prezente într-o piață angro din capitala Dhaka și s-a stabilit că produsele conțineau o cantitate mare de plumb. Vânzătorii care au încălcat legea au fost amendați. 

În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)  pregătește recomandări privind prevenirea expunerii la plumb. 

 

×
x close