La fel ca nucile, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi nesaturate, inclusiv acizi grași Omega 3.
Acestea conțin numeroase minerale, inclusiv fier, seleniu, calciu, dar și vitamine din complexul B.
De asemenea, mineralele regăsite în cea mai mare pondere în semințele de dovleac sunt magneziul și zincul, cu rol esențial pentru buna funcționare a organismului.
Citește și: Prunele uscate, beneficii uimitoare asupra sănătății. Cantitatea recomandată pentru consumul zilnic
Datorită magneziului, semințele de dovleac pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale, conținutul de Omega 3 contribuind, totodată, la scăderea inflamației și la menținerea sănătății cardiovasculare.
De asemenea, cercetările științifice au demonstrat că semințele de dovleac ar putea fi benefice pentru inimă și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, datorită faptului că sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate, inclusiv acidul alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras Omega 3.
În plus, semințele de dovleac au proprietăți hipoglicemice, care ar putea ajuta persoanele cu diabet să gestioneze mai bine nivelul glucozei din sânge.
Semințele de dovleac pot funcționa și ca un remediu pentru insomnie. Consumate seara, pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului, datorită conținutului de magneziu, mineral care are un rol esențial și pentru sănătatea oaselor.
Cel mai bine este ca semințele de dovleac să fie consumate crude, pentru a ne putea bucura din plin de toate proprietățile lor, însă pot fi și coapte sau adăugate în diverse preparate, potrivit doc.ro.
Cu toate acestea, semințele de dovleac nu trebuie să fie consumate în exces, deoarece conțin o cantitate mare de grăsimi, ceea ce poate favoriza creșterea în greutate.