Medicii avertizează că există pericolul ca în România să apară bolile care au fost eradicate în trecut cu ajutorul vaccinării. Poliomielita și rujeola, sunt duoar două dintre aceste exemple.
Cauza este reducere dramatică a numărului de persoane care se vaccinează. Doar șase din zece copii cu vârsta de până la un an sunt vaccinați împotriva rujeolei, rubeolei sau a oreonului.
"Este un risc real. Din păcate, conceptul de vaccinare pe care îl avem din 1796 începe să semene mai puțină încredere la nivelul populației, lucru care este greu de explicat, mai ales după trei ani de pandemie, când ar trebui să vedem exact contrariul.
În plan concret, știm că bolile eruptive pentru care avem variantă de vaccinare ajung să fie prevenite într-o mai mică măsură. Ce se va întâmpla concret? Vom ajunge în momentul în care copilul cu rujeolă va face o formă severă, va avea complicații și, din păcate, va evolua în mod nefavorabil. Există decese din cauza rujeolei, cu toate că ar fi putut fi evitate prin vaccinare.", a declarat Adrian Marinescu, director medical Institut "Matei Balș".
"Încrederea în vaccinare nu a fost prea mare în România, în ciuda campaniilor care s-au realizat. În momentul în care părinții nu au încredere în conceptul de vaccinare este evident că nu îi vor sfătui nici pe cei mici.
Lucrurile nu se pot schimba de la o zi la alta, nici măcar de la un an la altul și sper ca aceste campanii de vaccinare să facă ca în cinci sau zece ani lucrurile să arate altfel. Sunt țări unde această rată de vaccinare este incomparabil crescută.
Trebuie să nu uităm că aceste boli ale copilăriei acum apar și la adulți, iar dacă o persoană de 25 de ani va face o astfel de boală va avea complicații", a mai precizat medicul Adrian Marinescu.