EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
25
.00
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.10
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.10
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.50
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.60
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.00
%
Antena 3 CNN Life Sănătate Primul dispozitiv pentru epilepsie din lume a fost montat în craniul unui băiat din Marea Britanie

Primul dispozitiv pentru epilepsie din lume a fost montat în craniul unui băiat din Marea Britanie

1 minut de citit Publicat la 11:36 24 Iun 2024 Modificat la 12:20 24 Iun 2024
GettyImages-956351618
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Gettyimages

Un băiat cu epilepsie severă a devenit primul pacient din lume care a testat un nou dispozitiv montat în craniu pentru a controla crizele. Neurostimulatorul, care trimite semnale electrice adânc în creierul său, a redus convulsiile lui Oran Knowlson în timpul zilei cu până la 80%, scrie BBC.

Mama lui, Justine, a declarat pentru BBC că este mai fericit și că are o „calitate mult mai bună a vieții”.

Operația a fost efectuată în octombrie, la Spitalul Great Ormond Street din Londra, când Oran - care acum are 13 ani - avea 12 ani. Oran, din Somerset, are sindromul Lennox-Gastaut, o formă de epilepsie rezistentă la tratament pe care a dezvoltat-o ​​la vârsta de trei ani. De atunci, a suferit de la zeci, la sute de crize zilnic.

„I-a răpit toată copilăria”, spunea mama sa, care a explicat că Oran a avut o serie de convulsii diferite, inclusiv cele în care a căzut la pământ, s-a scuturat violent și și-a pierdut cunoștința. Ea a spus că uneori nu mai respira și avea nevoie de medicamente de urgență pentru a-l resuscita.

Oran are autism și ADHD, dar Justine spune că epilepsia lui este de departe cel mai mare obstacol.

Crizele de epilepsie sunt declanșate de explozii anormale de activitate electrică în creier. Dispozitivul, care emite un impuls constant de curent, urmărește să blocheze sau să întrerupă semnalele anormale. 

Echipa de medici, condusă de consultantul neurochirurg pediatru Martin Tisdall, a introdus doi electrozi adânc în creierul lui Oran până când au ajuns în talamus. Capetele cablurilor au fost conectate la neurostimulator, un dispozitiv pătrat de 3,5 cm și gros de 0,6 cm care a fost plasat în craniul lui Oran.

Stimularea profundă a creierului a mai fost încercată pentru epilepsia copilăriei, dar până acum neurostimulatoare erau plasate în piept, cu fire care mergeau până la creier.
Martin Tisdall a declarat pentru BBC: „Sperăm că acest studiu ne va permite să identificăm dacă stimularea profundă a creierului este un tratament eficient pentru acest tip sever de epilepsie. „Sperăm că acest lucru va reduce potențialele complicații”. Asta include reducerea riscului de infecții după intervenție chirurgicală și defecțiunea dispozitivului.

Dispozitivul poate fi reîncărcat în fiecare zi prin căști wireless. După operație, viața lui Oran s-a îmbunătăți. Băiatul ia acum chiar și lecții de echitație. În prezent, Oran primește un stimul electric constant de la dispozitivul său.

Neurostimulatorul Picostim , deținut de Amber Therapeutics, a fost, de asemenea, utilizat pentru a trata pacienții cu boala Parkinson.

×
x close