Antena 3 CNN Life Sănătate Precizările Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania – PRIMER pe tema informațiilor privind dispariția unor medicamente de pe piață

Precizările Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania – PRIMER pe tema informațiilor privind dispariția unor medicamente de pe piață

2 minute de citit Publicat la 10:59 05 Noi 2019 Modificat la 10:59 05 Noi 2019
o_1dotcleds3tg12uf14it9uvupeb.jpg

Avand in vedere recentele informatii publice de natura a crea panica in randul pacientilor cu privire la disparitia unor medicamente, Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania – PRIMER,  doreste sa fac o serie de precizari cu privire la acest subiect.

  1. In catalogul oficial al MS sunt inscrise 5769 medicamente care au preturi inregistrate si care pot fi comercializate in Romania. Cifra este similara celei din alte tari din regiunea noastra. Circa 90% dintre medicamentele aflate in uz au inlocuitori, existand medicamente generice si biosimilare care trateaza cu aceeasi eficienta si siguranta, continand aceleasi ingrediente active, in asa fel incat nu exista un motiv real de panica privind carente de aprovizionare.

 

  1. Este un fapt normal ca autoritatile romane sa solicite producatorilor sa vanda medicamentele decontate la preturi similare celorlalte tari din UE. Problema in Romania insa este ca producatorii sunt obligati sa plateasca inca 25% supraimpozitare (asa numita “taxa clawback”) si inca circa 25% taxa de acces pe canalele comerciale (asa-numita “taxa de raft”) - astfel incat veniturile nete inregistrate in Romania sunt cu 50% mai mici decat in alte tari, chiar daca pretul aprobat de MS este acelasi ca in acele tari.

 

  1. Asadar, nu politica de preturi ci taxele aberante de pana la 50% obliga producatorii sa retraga sau sa nu mai aduca medicamente in Romania. La asta se adauga, pentru producatorii din tara, cresterea cu peste 50% a costurilor cu utilitatile, cu materiile prime si pentru conformarea la reglementarile europene. Estimam ca incepand din 2015 au disparut din piata peste 2000 de medicamente, in special cele ieftine, care nu erau rentabile in conditiile unor accize de 50%.

 

  1. La inceputul lunii octombrie a fost adusa in dezbatere publica o corectie la Ordinul Ministerului Sanatatii 368/2017, in care printr-o masura de natura tehnica, se propunea cresterea preturilor pentru medicamentele din sursa unica, evitand astfel disparitia lor. Din pacate insa, proiectul de ordin a fost retras.

 

  1. In ultimii 10 ani, Romania a ratat foarte multe politici publice din domeniul medicamentului, ramanand tara din UE care desi are cea mai mica investitie in alocarea de bani pentru medicamente, mai putin de 74 Euro / locuitor, are un consum de sub 20% medicamente generice (sub 8% din productie interna) si de sub 10% medicamente biosimilare. Doar prin utilizarea acestora s-ar putea crea spatiu bugetar pentru introducerea in circulatie de noi medicamente.

 

  1. Din pacate, din ce in ce mai multe tari se confrunta cu disfunctionalitati in aprovizionarea cu medicamente, dar marea lor majoritate a adoptat mecanisme care sa discearna intre carentele reale si santajul pe care-l fac anumiti producatori asupra autoritatilor  pentru a-si asigura beneficii comerciale. De exemplu, SUA si tarile din UE rezolva aceste problema prin comisii de specialitate care stabilesc cauzele deficitelor de medicamente esentiale si masurile de corectie si preventie - de cele mai multe ori acestea fiind reprezentate de negocieri cu producatori pentru a crea o rezerva de cel putin 1 an.

Dr Dragos Damian,

Director Executiv PRIMER

PRIMER reuneste 19 fabrici de medicamente din Romania, AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

×
x close