Antena 3 CNN Life Sănătate Parazitul tăcut care supraviețuiește și două luni în apă rece. Două treimi dintre persoanele infectate sunt asimptomatice

Parazitul tăcut care supraviețuiește și două luni în apă rece. Două treimi dintre persoanele infectate sunt asimptomatice

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 09:46 17 Iul 2023 Modificat la 09:46 17 Iul 2023
parazit tacut supravietuieste doua luni apa rece doua treimi persoane infectate asimptomatice
Parazitul tăcut care supraviețuiește și două luni în apă rece. Două treimi dintre persoanele infectate sunt asimptomatice Sursa foto: Freepick.com

Infecţia cu Giardia este o boală intestinală cauzată de parazitul Giardia lamblia care trăiește în apa contaminată.

Deși este mai des întâlnită la bebeluși, copii mici și adulți tineri, infecția cu Giardia poate apărea la orice persoană, indiferent de vârstă.

Parazitul tăcut Giardia lamblia se transformă în chisturi, iar acestea se regăsesc în fecalele persoanelor infectate sau ale animalelor.

Giardia lamblia poate supraviețui în apă rece și apă cu clor până la două luni.

Simptomele infecției cu Giardia

Până la două treimi dintre persoanele infectate cu parazitul Giardia lamblia sunt asimptomatice. În momentul în care simptomele încep să se manifeste, ele pot apărea brusc și se pot agrava lent în timp.

Citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău vara, pe caniculă. Semne "de avertizare" pe care ţi le dă organismul

De obicei, simptomele infecţiei cu Giardia încep cu una până la trei săptămâni după expunere. În cazurile în care parazitul cauzează simptome, boala debutează cu diaree apoasă severă însoţită de:

  • Crampe abdominale;
  • Balonare;
  • Greață cu sau fără vărsături;
  • Gaze intestinale (flatulență);
  • Pierdere în greutate;
  • Intoleranță bruscă la lapte și alimente lactate;
  • Febra mica;
  • Pierderea poftei de mâncare.

Simptomele asociate infecției cu Giardia pot dura între cinci până la şapte zile sau chiar mai mult.

În ceea ce priveşte diagnosticul, acesta se stabilește prin testarea scaunelor pentru depistarea antigenului Giardia, o proteină produsă de paraziții Giardia lamblia sau prin identificarea chisturilor sau paraziților în probele de scaun, scrie smartmedic.ro

Măsurile riguroase de igienă sunt singurele care pot ajuta la reducerea riscului de infecție și la reducerea răspândirii parazitului tăcut.

Spălatul pe mâini cu apă şi săpun este cea mai simplă metodă de a preveni cele mai multe tipuri de infecții. Se imperios necesar spălarea mâinilor înainte și după folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor, înainte de masă și înainte de a pregăti mâncarea.

Nu consumați apă din surse nesigure. Evitați să consumaţi apă netratată din fântâni, lacuri, râuri, izvoare, iazuri și pâraie. Dacă nu aveți altă opțiune, puteți filtra sau fierbe apa timp de cel puțin 10 minute la o temperatură de 70 grade Celsius.

Încercați să nu înghițiți apă atunci când înotați în piscine, lacuri sau mare.

În timpul vacanțelor în zone în care este posibil ca alimentarea cu apă să fie nesigură, beți și spălați-vă pe dinți cu apă îmbuteliată. Nu folosiți gheață și evitați fructele și legumele crude.

×
x close