Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut guvernelor, marţi, să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Într-un nou raport, agenţia ONU estimează că există "dovezi tot mai puternice" că impunerea de taxe pe băuturile care conţin zahăr "ar duce la o reducere proporţională a consumului". O creştere cu 20% a preţurilor acestor băuturi ar duce la o reducere a consumului de 20%, iar o creştere cu 50% ar reduce consumul la jumătate, a explicat OMS.
"Dacă guvernele impun o taxă pe produse cum sunt băuturile care conţin zahăr, ele pot reduce suferinţa şi salva vieţi", a declarat Douglas Bettcher, şeful departamentului de prevenire a bolilor netransmisibile, din cadrul OMS.
La nivel global, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980. În 2014, peste 1,9 miliarde de adulţi - persoane de 18 ani şi peste - erau supraponderali. Dintre aceştia, mai mult de 600 de milioane erau obezi. De asemenea, în 2015, 42 de milioane de copii sub 5 ani erau supraponderali sau obezi.
În acelaşi timp, numărul adulţilor cu diabet zaharat a explodat la nivel mondial în 35 de ani, de la 108 milioane în 1980 la 422 milioane în 2014, potrivit primului raport global al OMS publicat în aprilie. În 2012, diabetul zaharat a ucis 1,5 milioane de oameni în întreaga lume, la care trebuie să se adauge 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, adică un total de 3,7 milioane de decese.
Noul raport este rezultatul unei reuniuni desfăşurate anul trecut cu experţi fiscali cărora OMS le-a cerut să studieze modul în care politicile fiscale ar putea face să scadă ratele de diabet zaharat.
În Mexic, care, în 2014, a impus o taxă pe băuturile care conţin zahăr, provocând o creştere de 10% a preţurilor acestora, consumul a fost redus cu 6%. "Politicile fiscale ar trebui să vizeze alimentele şi băuturile pentru care există alternative mai sănătoase", a precizat raportul OMS.
Organizaţia a considerat de mult timp că zaharurile ar trebui să constituie mai puţin de 10% din consumul zilnic de energie al unei persoane, dar acum solicită ţărilor să reducă la jumătate această rată, respectiv la 5%. Aceasta ar reprezenta 25 de grame sau echivalentul a şase linguri de zahăr pe zi, în timp ce o cutie de suc reprezintă 10 linguri de zahăr.
De asemenea, raportul a constatat că subvenţiile la fructe şi legume, astfel încât să le reducă preţul între 10 şi 30%, ar fi la fel de eficiente pentru îmbunătăţirea obiceiurilor alimentare.