Rafila a fost întrebat, joi, dacă spitalele au voie să primească mâncare de afară, iar răspunsul său a fost un nu categoric.
Astfel, există trei proceduri pentru distribuția mâncării într-un spital: "fie pregătești mâncarea în spital și ai blocul alimentar autorizat pentru pregătirea hranei, fie ai un contract de catering, dar el trebuie să fie autorizat să pregătească hrana și să o și transporte în condiții de siguranță - nu vreau să fac speculații, dar mănăstirea aceasta era la câteva zeci de kilometri de spitalul din Murgeni -, fie există posibilitatea unei donații pentru anumite produse, dar ele trebuie să fie însoțite de un certificat de calitate".
"Sunt condiții esențiale care asigură sau generează un risc mult mai mic de apariție a intoxicațiilor. Nu putem accepta ideea că dacă vine cineva și își oferă bunele intenții, iar noi nu respectăm procedurile legale", a adăugat ministrul.
Întrebat ce poate face ministerul în acest caz, Rafila a răspuns că poate fi amendat spitalul, însă importat este ca toată lumea să înțeleagă că, indiferent câtă bunăvoință există din partea unor donatori, pacienții nu pot fi supuși riscurilor.
Dacă spitalul ar fi aparținut Ministerului Sănătății, nu primăriei, managerul ar fi fost demis, a adăugat Rafila: "Ministerul Sănătății sigur ar fi luat o măsură legată de suspendare a managerului pentru că este o situație absolut intolerabilă".
Alexandru Rafila la finalul ședinței de guvern – 23.11.2023Briefing de presă la finalul ședinței de guvern susținut de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila
Posted by Ministerul Sănătăţii - România on Thursday, 23 November 2023
"Peștele din care s-a gătit mâncarea înțeleg că avea acte de proveniență"
S-au prelevat probe de alimente, dar și probe de la pacienții cu simptomatologie, care au fost trimise spre examinare, a anunțat ministrul Alexandru Rafila, cu privire la situația înregistrată la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.
Ministrul Sănătății a spus că spitalul Murgeni are 140 de paturi, care erau ocupate în totalitate.
El spune că, imediat după ce Ministerul Sănătății a fost informat, au fost luate măsuri pentru examinarea și trierea pacienților care aveau simtomaltologie. Ministrul a precizat că, în total, 29 de pacienți au fost transferați la alte trei spitale.
Alexandru Rafila a spus că au fost prelevate probe de aliment de la spital și probe biologice de la pacienții care prezentau simptomatologie, care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iași. În paralel, DSVSA a desfășurat o activitate de control atât la spital, cât și la mănăstirea de unde proveneau alimentele posibil incriminate.
"Peștele din care s-a gătit mâncarea înțeleg că avea acte de proveniență, s-au găsit și alte cantități nefolosite care nu aveau astfel de acte de proveniență, însă ele nu au fost folosite pentru pregătirea acestei mese", a spus ministrul.
"Nu pot să vă dau detalii legate de prezența unor eventuale substanțe toxice în aliment, pentru că ele se găsesc în momentul de față pentru examinare la Institutul de Sănătate Publică Animală și la noi, la INSP, Centrul regional Iași, pentru diagnostic microbiologic", a adăugat Rafila.
Rafila despre cazul Murgeni: Părerea mea e că nu a fost o infecție bacteriană
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, crede despre decesele înregistrate la Spitalul de Psihiatrie Murgeni că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, ci despre o intoxicație.
Întrebat, joi, ce fel de substanță ar fi putut provoca îmbolnăvirile, Rafila a răspuns că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze.
"Aici a fost vorba despre mai degrabă despre o intoxicație, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane, ori lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanță toxică", a afirmat ministrul Sănătății.
Rafila a atras atenția că trebuie să învățăm să respectăm legea, pentru că în cazul spitalului este vorba de nerespectarea unor proceduri și de oferirea de hrană care nu provenea dintr-o sursă autorizată.
Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit, unul este în stare gravă, și aproape 30 de oameni au fost duși în alte spitale, după ce au mâncat alimente din pește date „pomană” de către Mănăstirea Florești. Pacienții au mâncat, de asemenea, conserve de pește din stocul spitalului.