EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
24
.10
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
13
.80
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
12
.70
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
19
.60
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.10
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
5
.20
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
17
.10
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Life Sănătate Ministerul Sănătății: Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite, în mediul rural sau în zonele non universitare din România

Ministerul Sănătății: Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite, în mediul rural sau în zonele non universitare din România

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:24 06 Iul 2024 Modificat la 13:24 06 Iul 2024
ms rafila
Foto: Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația non-guvernamentală Medici pentru România au deschis workshop-ul ”Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale”, focalizat pe tema retenției și atragerii de medici în zonele care acum sunt slab deservite din punct de vedere al ocupării posturilor de către personalul medical. Personalul medical este concentrat în București și în municipiile unde există centre universitare, în timp ce în mai multe județe din țară numărul de medici raportat la totalul populației se află la o treime față de media Uniunii Europene.

”Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar și de infrastructură și administrație publică locală. Tocmai de aceea soluția trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea și debirocratizarea sistemului de rezidențiat, să continue cu menținerea atractivă a nivelului salariat și să se termine inclusiv cu construcția efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administrația locală. Toate acestea pot aduce și menține medicii de orice specialitate în zonele mai puțin favorizate și mai slab deservite în prezent”, a subliniat ministrul Sănătății Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

”Lucrăm la proiectul  de implementare a resurselor umane prin PNRR, cu Organizația Mondială a Sănătății dar avem nevoie și de sprijinul ONG-urilor, cum este organizația Medici pentru România. Împreună putem să schimbăm trendul deservirii slabe a unor zone din țară, în raport cu orașele universitare și bineînțeles cu Capitala”, a continuat acesta.

Organizația ”Medici pentru România” se implică inclusiv pentru consilierea medicilor care doresc întoarcerea în România, în vederea reintegrării acestora în sistemul medical românesc.

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate, a declarat că prin intermediul PNRR zona de reforme cuprinde atât dezvoltarea de indicatori ai calității serviciilor medicale cât și dezvoltarea resursei umane.

”Prin PNRR și beneficiind de expertiza OMS, dezvoltăm concomitent atât felul în care măsurăm, prin indicatori, calitatea serviciilor medicale, cât și calitatea resurselor umane din sistem, atât la nivel de management cât și de execuție. Medicina de familie,  ambulatoriile de specialitate, asistenta comunitară, spitalele și sănătate publică au planuri sectoriale dezvoltate împreună cu OMS, care cuprind inclusiv această componentă de retenție a personalului în zone deservite sub media europeană”, a explicat secretarul de stat.

”Susținem o soluție integrată de abordare strategică a unei probleme care suprasolicită sistemul în anumite părți în timp ce îl lasă descoperit în altele. Nu este eficient ca zonele slab deservite să exporte pacienți către centrele mari. Putem avea o descentralizare reală a sistemului, nu numai pe partea de clădiri și dotări, dar inclusiv pe partea de suport pentru atragerea și retenția personalului medical. Resurse există, trebuie doar să le direcționăm corect în sistem”, a mai spus acesta.

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților Băncii Mondiale, Ambasadei SUA în România, Ministerului Finanțelor, Comisia Europeană prin DG Reform, Institutul Național de Management în Sănătate, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

×
x close