Industria alimentară se bazează, de multe ori, pe informaţii care induc oamenii în eroare, dar pe care cu toţii preferăm să le credem. De câte ori nu am citit pe ambalajele produselor pe care le achiziţionăm „produs natural” când, în realitate, alimentul respectiv nu are nici o legătură cu naturalul?
Să luăm
mierea drept exemplu. Ai putea să crezi că este un produs natural. Albinele o produc, urşii o fură de la albine şi noi o mâncăm. Ei bine, nu e chiar aşa. Foarte mulţi comercianţi cumpără mierea din China. Iar producătorii chinezi filtrează tot polenul din miere care să-i ascundă originea, adaugând apoi îndulcitori artificiali.
Nimic nu este mai apetisant decât un
pui auriu, bine copt sau prăjit. Ni se face foame numai când citim sau scriem despre el. În realitate, însă, s-ar putea ca mulţi dintre noi nici măcar să nu ştim ce gust are puiul adevărat. Asta pentru că păsările sunt injectate cu substanţe care intensifică gustul cărnii. De multe ori, puii pot fi „îndopaţi” cu astfel de substanţe până în momentul în care acestea ating o pondere de 30% din greutatea lui. Bineînţeles, este doar o coincidenţă că puiul este vândut la kilogram.
O altă“oroare” o găsim în
industria cărnii, în care se foloseşte o substanţă numită „transglutaminaza” sau, mai popular „lipiciul de carne”. Transglutaminaza este folosită pentru a îmbina bucăţi de carne de vită care provin de la exemplare diferite, arată cracked.com.
Şi dacă aveaţi impresia că
somonul pe care îl cumpăraţi din magazine a înotat măcar o zi din viaţa lui în amonte pe vreun râu, vă înşelaţi amarnic. Somonii din ziua de azi provin din crescătorii aglomerate. Pentru a-i da un aspect plăcut, cât mai apropiat de cel natural, unii producători "vopsesc" carnea în roz folosind agenţi de culorare creaţi de o companie farmaceutică.