Medicul nutriţionist Iren Alexoi spune că micul dejun este sursă de energie a organismului pentru întreaga zi.
Reţeata nutriţionistului se bazează pe cerealele integrale, combinate cu multe seminţe.
„- Cerealele neapărat în varianta integrală – hrişcă, ovăz, secară.
– În reţetă am folosit fulgii de hrişcă pentru că sunt săţioşi, au multe fibre, reglează glicemia şi ne scapă de pofta de dulce. Sunt bune şi seminţele crude – chia, in, cânepă, amestec de seminţe.
– Evităm fulgii expandaţi, cei cu adaoas de zahăr sau musli din comerţ cu etichete apetisante. Nu recomand fulgii de porumb – au indice glicemic mare.
– Sfat – să nu depăşim o linguriţă per porţie – au valoare calorică mare. Să fie crude neapărat şi păstrate în pungi etanşe. În contact cu aerul râncezesc repede.
– Să folosim câteva nucifere – migdale, nuci sau caju. Secretul stă tot în cantitate: 4-5 migdale per porţie, 2 jumătăţi de nucă, 5-6 caju, etc… Neapărat să fie crude.
– Scorţişoară – care conţine antioxidanţi şi reglează glicemia. Sfat: să fie varianta bio. Opţional pentru a da gust şi savoare.
– Câteva fructe uscate sau deshidratate. Atenţie! să nu fie confiate.
– Ca mediu lichid poate fi folosit de la lapte de vacă, capră până în 1,5°% grăsime, iaurt, sana, kefir sau pentru vegetarieni există lapte vegetal – de ovăz, quinoa, nuci, soia, etc.”, potrivit adevarul.ro.