Dacă credeați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, ați greșit. Conform cercetătorilor, nu prima masă a zilei este cea care contează cel mai mult, dimpotrivă, puteți omite acest pas fără consecințe.
Mesele tradiționale cum ar fi micul dejun compus din pâine, unt, gem și suc de portocale nu sunt considerate ideale pentru o dietă sănătoasă. Sucul proaspăt de portocale, deși perceput ca o alegere sănătoasă, conține o cantitate semnificativă de zahăr, similară cu cea găsită într-o doză de Cola.
Consumul regulat al acestei băuturi dimineața poate stimula pancreasul să elibereze insulină, determinând o scădere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Această scădere bruscă poate conduce la o ușoară hipoglicemie pe termen scurt și poate crește riscul unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul, excesul de greutate sau îmbătrânirea prematură pe termen lung.
Alături de un pahar cu suc de portocale, foarte des pe mesele oamenilor întâlnim produsele precum gemul, pâinea toast, brioșele și alte delicii de patiserie, care sunt cunoscute pentru indicele lor glicemic ridicat, ceea ce poate să nu fie ideal pentru un mic dejun sănătos.
Nici laptele de vacă nu este o varianta mai fericită, din cauza faptului că acesta conține lactoză, care poate fi greu de digerat pentru unele persoane, precum și hormoni bovini care nu sunt potriviți pentru metabolismul uman și anumite substanțe care pot avea efecte nedorite, inclusiv stimularea celulelor canceroase.
Micul dejun nu ne garantează o viață mai sănătoasă
Unii oameni se simt bine și energici fără să mănânce micul dejun și pot rezista până la ora prânzului fără probleme, în timp ce alții resimt foame mult mai repede și nu se pot concentra decât dacă mănâncă ceva.
Dar ca și concluzie, micul dejun nu face o diferență majoră în viețile noastre și nu ne ajută neapărat să fim mai sănătoși și să trăim mai mult, spun experții în nutriție.