Antena 3 CNN Life Sănătate Medicina de familie, la un pas de colaps. Peste 170 de localități din țară nu au doctori: „Situația este dramatică”

Medicina de familie, la un pas de colaps. Peste 170 de localități din țară nu au doctori: „Situația este dramatică”

B.C.
1 minut de citit Publicat la 18:46 25 Mar 2025 Modificat la 18:48 25 Mar 2025
un medic de familie examineaza un pacient
Situaţia cea mai gravă este în mediul rural. FOTO: Getty Images

Medicina de famile este la un pas de colaps, avertizează patronatele din domeniu. Potrivit CNAS, lipsesc din sistem mii de doctori şi în peste 170 de localităţi din ţară nu există nici măcar unul. Situaţia cea mai gravă este în mediul rural. Deşi există puncte de lucru, cabinete libere şi le sunt asigurate toate facilităţile, medicii de familie refuză să profeseze aici.

De mai bine de trei ani, comuna Aţel din Sibiu nu mai are medic de familie. După ce ultimul medic de aici a decedat, nimeni nu a mai dorit să vină. Acum, pentru un consult sau o reţetă, oamenii sunt nevoiţi să meargă 20 kilometri, până la Mediaş.

Localnică: „Ne-am bucura să fie un medic de familie. Suntem bătrâni mulți.”

Localnic: „Destul de greu în lipsa unui medic de familie. Sunăm la salvare sau în cel mai rău caz luăm mașina unui prieten și te duci la Mediaș.”

Unele primării au amenajat și un spațiu cu toate facilitățile

Ca să-i atragă pe medici, primăria a amenajat un spaţiu cu toate facilităţile. În plus, spune edilul, cel care ar locui acolo, ar fi scutit şi de plata chiriei. Chiar şi aşa, nimeni nu a fost interesat până acum.

Ioan Aldea, primar Ațel: „Am fost contactat de alți medici care au fost doritori să vină, dar, din păcate, s-au retras. Motivele nu le cunoaștem, așteptăm să vină un medic doritor care să deschidă și la noi un punct de lucru.”

Nu este însă un caz singular. Potrivit datelor, în judeţul Sibiu, peste zece localităţi se confruntă cu deficit de medici de familie, iar în două localităţi nu există niciunul.

Mihaela Stan, președinte Patronatul Medicilor de Famailie Sibiu: „Acolo situația este foarte dramatică. Acei pacienți sunt foarte văduviți medical, acolo nu mai putem vorbi deloc de prevenție.”

Domeniul nu mai este atractiv

Reprezentanţii medicilor de familie spun că astfel de situaţii sunt tot mai frecvente pentru că domeniul nu mai este atractiv.

Mihaela Stan, președinte Patronatul Medicilor de Familie Sibiu: „Atunci când rezidenții de medicină de familie vin la practică în cabinetul medicului de familie constat că este foarte multă birocrație. Încercăm de mai mulți ani să reducem această birocrație, mai ales că acum există digitalizarea. Avem posibilitatea să ne fie eventual transmise anumite acte la distanță sau unele să fie reduse, care nu sunt esențiale, tocmai să fluidizăm actul medical în favoarea pacientului.”

La nivel naţional, potrivit CNAS, există, în prezent, 176 de localități care nu au medic de familie.

×
x close