Antena 3 CNN Life Sănătate Medici nediagnosticați, în spitalele din România! Cine evaluează psihologic cadrele medicale | Colegiul Medicilor: "Nu am depășit nivelul anilor '90"

Medici nediagnosticați, în spitalele din România! Cine evaluează psihologic cadrele medicale | Colegiul Medicilor: "Nu am depășit nivelul anilor '90"

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:54 16 Mai 2023 Modificat la 21:05 16 Mai 2023

Colegiul Medicilor recunoaşte că serviciul de Resurse Umane, ce are în responsabilitatea sănătatea mintală a angajaţilor, este unul primitiv şi nu există deloc prevenţie în acest domeniu.

Pentru cei aflaţi pe patul de spital sprijinul unui psiholog înseamnă un drum mai scurt spre vindecare. O pacientă povestit, la Antena 3 CNN, că a trăit un şoc când şi-a dat seama că nu se mai poate deplasa singură.

"Eu sunt aici de trei săptămâni de zile. Cum să nu ai nevoie să stea cinve de vorba cu tine? O vorba bună spusă într-un anumit punct și într-o anumită situație, te salvează din multe lucruri rele care ți se pot întâmplă cu capul, stând în pat.", a povestit această.

"Este o patologie destul de serioasă și atunci această imobilizare este destul de greu de acceptat. Au nevoie de suport, au nevoie de comunicare, de înțelegere și de empatie.", spune psihologul Ioana Tănase.

Citește și: Medicul de la Spitalul Polizu, care a încercat să-şi ia viaţa cu o armă, a murit la spital

Personalul medical nu este evaluat peridic

Nu doar pacienţii au nevoie de suport psihologic, ci şi angajaţii din spitale. Cu toate acestea, personalul medical nu este evaluat peridic, iar cei de la medicină muncii au atribuţii limitate, atrag atenţia doctorii.

"În momentul în care se decide pentru examinare psihologică și restul examenlor paraclinice, crește prețul consumului per angajat și de obicei spitalele din România nu își permit asemenea costuri per angajat, la Medicina Muncii.", spune Cozmin Mihai, psihiatru La Institutul de Psihiatrie "Socola" Iaşi.

"În mod normal, această evaluare ar trebui făcută anual și ar trebui făcută prin intermediul firmelor de Medicina Muncii. Este destul de dificil ca noi, din spital, să evaluăm echipa cu care colaborăm. Pentru că atunci când faci evaluarea psihologică trebuie să fii obiectiv.", spune și Cristina Oprea, psiholog la Spitalul Alexandru Obregia.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România: Nu am depășit nivelul anilor '90

Doamna Zaverea este psiholog la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală şi le oferă sprijin celor din secţia de arşi. Însă atrage atenţia că şi personalul medical are nevoie de îndrumare.

"Este foarte important ca și personalul medical, pentru că și ei sunt oameni și au și ei trăirile lor, să beneficieze de suport psihologic. Noi, psihologii din spital, putem să-i indrumam spre alți colegi ca să lucreze cu dânșii.", precizează aceasta. 

Serviciul de rsurse umane din spitale nu este încă capabil să le ofere ajutor angajaţilor, atrage atenţia preşedintele Colegiului Medicilor.

"Din păcate reursele umane, în spitale, în general în instituțiile statului, sunt foarte puțin dezvoltate, nu am depășit nivelul anilor 90. Noi ar trebui să facem o prevenție, să venim în întâmpinarea nevoilor personalului medical, când e epuizat, când are nevoie de odihnă. Atunci serviciul de Resurse Umane ar trebui să intervină.", a declarat Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor România.

Multe tragedii ar putea fi evitate dacă în spitale ar există un serviciu care să acorde personalului medical suport psihologic periodic. 

×
x close