Antena 3 CNN Life Sănătate Lista vaccinurilor compensate pentru adulți. Românii care beneficiază de gratuitate

Lista vaccinurilor compensate pentru adulți. Românii care beneficiază de gratuitate

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:12 06 Dec 2023 Modificat la 09:19 06 Dec 2023
vaccin
Lista vaccinurilor compensate pentru adulți. Cine beneficiază de gratuitate Sursa foto: Getty Images I Sebastian Condrea

De la 1 decembrie, mai multe vaccinuri sunt compensate pentru adulți, cu un grad de acoperire variabil, între 50% și 100%.

Aceste seruri pot fi obținute de la farmaciile partenere ale Casei de Asigurări de Sănătate, pe baza unei rețete electronice prescrise de medicul de familie sau specialist.

Persoanele cu risc crescut și cei cu vârsta peste 65 de ani pot beneficia de gratuitate pentru anumite vaccinuri.

Cu toate acestea, țara nu a reușit să revină la nivelul de vaccinare anterioară pandemiei, conform raportului UNICEF din 2023.

Citește și: Epidemie de rujeolă în România! Anunţul făcut de Ministerul Sănătății

Raportul evidențiază că rata de vaccinare a copiilor nu s-a redresat complet, în special în cazul vaccinului împotriva difteriei și tusei convulsive, care servește ca indicator global al acoperirii vaccinale.

Aceasta a scăzut la 89%, cu o reducere de 7% față de perioada pre-pandemică.

Conform Barometrului de Sănătate Publică din 2023, doar 43,2% dintre români au încredere considerabilă în vaccinuri, în timp ce 12,4% au încredere foarte mare.

În contrast, 26,4% au încredere foarte redusă, iar 17,6% au încredere redusă. Opinia împotriva vaccinării pare să fie constantă, reprezentând 18% din respondenți.

Mai mult de jumătate dintre participanți consideră că vaccinurile administrate în copilărie oferă protecție pe toată durata vieții, în timp ce doar 23,4% știu că unele necesită reînnoire și completare.

După pandemie, încrederea în vaccinurile destinate copiilor a scăzut cu 10%, conform raportului UNICEF. Una dintre cauzele acestei scăderi este asociată informațiilor circulate despre vaccinul anti-COVID.

Lista vaccinurilor compensate la adulți și procentul de compensare al fiecărui vaccin:

-vaccinul pneumococic – compensat 100%

-vaccinul meningococic – compensat 100%

-vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani

-vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) – compensat 100%

-vaccinul hepatitic B (VHB) – compensat 100%

-vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) – compensat 100%

-vacinul varicelic – compensat 100%.

Prețul vaccinurilor compensate

Cel mai scump vaccin care va fi compensat penru persoanele adulte vulnerabile este cel împotriva cancerului de col uterin, vaccinul HPV costă aproximativ 650 de lei.

Vaccinul pneumococic are un cost de 281 de lei, iar vaccinurile meningococice au prețuri care variază între 220 și 478 de lei.

Costul pentru vaccinul care ne protejează de difterie, tetanos și tuse convulsivă este de 120 de lei, în timp ce vaccinul ROR costă aproape 74 de lei.

Prețul vaccinului varicelic este de 206 lei, iar cel pentru Hepatita B este de aproape 48 de lei pentru copii și 66 de lei pentru adulți.

Din luna octombrie a fost compensat și vaccinul gripal pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică.

×
x close