La aproape jumătate de an de la apariția oficială a noului coronavirus și la mai bine de patru luni de când OMS a declarat această pandemie, încă nu se ști exact cât de mulți oameni au fost răpuși de virusul ucigaș. Important este că upraviețuitorii pot rămâne cu traume, avertizează cercetătorii. Mai mulți cercetători din toată lumea trag un semnal de alarmă asupra unui fenomen grav: o parte din cei care supraviețuiesc noului coronavirus par să rămână cu leziuni pulmonare.
Leziunile afectează alveolele pulmonare
O cercetare arată că din 70 de pacienți care au dezvoltat pneumonie, aproape toți (66) au rămas cu leziuni pulmonare. Aceste leziuni se manifestau în moduri diferite de la pacient la pacient și păreau să afecteze fie alveolele pulmonare, fie țesuturile din jurul alveolelor, scrie presa internațională.
Un alt studiu din Hong Kong descria cum, din 20 de pacienți internați pentru coronavirus, jumătate nu și-a recăpătat în totalitate funcția pulmonară. Mai mult, în vreme ce SARS și MERS (coronavirusuri înrudite cu virusul care cauzează COVID-19) păreau să afecteze un singur plămân, aici ambii plămâni erau afectați.
Traumele par a fi permanente
Cea mai mare problemă o reprezintă faptul că leziunile par a fi permanente, în special cele cauzate de cicatrizarea țesutului pulmonar. Un răspuns prea puternic al sistemului imunitar (așa-numita furtună de citokine) ar cauza aceste leziuni. Cei care sunt în special expuși acestei probleme sunt cei mai în vârstă sau cu probleme preexistente de sănătate.