EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
25
.00
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.10
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.10
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.50
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.60
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.00
%
Antena 3 CNN Life Sănătate Cum ne protejăm ochii după ore în şir petrecute în faţa ecranelor: "Vinovată este lumina albastră şi utilizarea excesivă"

Cum ne protejăm ochii după ore în şir petrecute în faţa ecranelor: "Vinovată este lumina albastră şi utilizarea excesivă"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:58 22 Feb 2021 Modificat la 10:58 22 Feb 2021
o_1ev4ek5mdiqcujtfnr18n21u7sb.jpg

Însă, există totuși soluții care ne pot proteja. Care sunt acestea? Le aflăm din materialul următor.

"Noi, oftalmologii, am ajuns să fim extrem de solicitaţi în ultima vreme din cuaza unor lucruri care nu ţin neapărat de boli ale ochilor", a explicat dr. Daniela Cioplean, Clinica Oftalmologică Oftapro.

Potrivit specialiștilor, de vină ar fi utilizarea excesivă a ecranelor digitale.

"Începând de la telefoane, laptop-uri, tablete, pc-uri. Din nefericire, toate aceste lucruri suprasolicită ochii. Suferă din cauză că primesc mai multă informație, la distanțe necorespunzătoare. Practic, durata în care îi folosim este prelungită mult peste limitele fiziologicului și normalului și, din nefericire, expunerea la ecrane a ajuns să fie extrem de agresivă chiar și la vârste foarte mici", a precizat dr. Daniela Cioplean, Clinica Oftalmologică Oftapro.

"Ochișorii lor sunt în creștere și ne confruntăm cu o serie de probleme grave. Pacientul, fie că are 3 ani, fie că are 60, se poate plânge de vedere neclară, vedere distorsionată, uneori chiar vedere dublă, poate avea senzație de ochi uscat, roșeață oculară și lăcrimare excesivă. ", a explicat şi dr. Andreea Ciubotaru, Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Vinovată este lumina albastră pe care o au toate dispozitivele.

"Ochiul nu a fost proiectat genetic să reziste la o expunere îndelungată a unei astfel de agresiuni pe care o reprezintă lumina albastră pentru structurile oculare", a declarat dr. Andreea Ciubotaru, Spitalul de Oftalmologie Infosan.

La utilizarea device-urilor nu putem renunța. Iar, conform statisticilor, numărul persoanelor care folosesc astfel de dispozitive este chiar în creștere. Însă, există alte soluții prin care ne putem proteja.

"În primul rând, în măsura în care poate fi redusă durata de utilizare a devicelor ea trebuie redusă. În rest, evident că există multe lucruri pe care le putem face. Mai întâi, mijloace de igienă oculară. Nu ținem foarte aproape telefonul mobil atunci când privim la el.

Doi - încerăm să clipim suficient de des, astfel încât filmul lacrimal care reprezintă o barieră esențială și naturală a ochiului să își poată face treaba în mod natural. Există ecrane de protecție care pot fi folosite, există lentile de ochelari de protecție care pot fi folosiți și, de asemenea, suplimente alimentare în măsura în care aceste suplimente alimentare sunt recomandate de către medic", a explicat dr. Daniela Cioplean, Clinica Oftalmologică Oftapro.

"Suplimentele alimentare, care cresc practic densitatea optică a pigmentului la nivelul retinei prin conținutul lor de luteină, zeaxantină și mezzo-zeaxantină. Și, nu în ultimul rând, administratrea de lacrimi artificiale cu acid hialuronic, cu greutate moleculară mare, care are o remanență mare la nivelul epiteliului corneal, protejând astfel suprafața oculară.", a declarat şi dr. Andreea Ciubotaru, Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Prin urmare, dacă dorim să ne păstrăm ochii sănătoși, este important să ținem cont de o serie de reguli.

"Câteva principii: nu device-uri sub vârsta de doi ani, între doi ani și șapte ani maxim două ore pe zi", a mai precizat dr. Daniela Cioplean, Clinica Oftalmologică Oftapro.

"Dacă este cazul, în funcție de vârsta copilului, administrați suplimente alimentare, asigurați-le o dietă bogată în legume galbene și verzi și dacă se plâng de uscăciune oculară, le putem recomanda lacrimi artificale cu acid hialuronic, cu greutate molceulară mare", sunt sfaturile oferite de dr. Andreea Ciubotaru, Spitalul de Oftalmologie Infosan.

×
Etichete: Numai de bine
x close