Antena 3 CNN Life Sănătate Ce conţine, de fapt, slănina de porc. Dr. Bilic: "Surprinzător, e mai aproape de uleiul de măsline şi de somon"

Ce conţine, de fapt, slănina de porc. Dr. Bilic: "Surprinzător, e mai aproape de uleiul de măsline şi de somon"

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 08:00 24 Dec 2022 Modificat la 15:34 24 Dec 2022
slanina
Ce conţine, de fapt, slănina de porc. Dr. Bilic: "Surprinzător, e mai aproape de uleiul de măsline şi de somon" Sursa foto: GIL PIETRAR / AGERPRES FOTO

Contrar părerilor auzite până acum, slănina de porc nu este chiar atât de nesănătoasă, pe cât am fi tentaţi să credem.

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că slănina de porc este, de fapt, o sursă de grăsime sănătoasă şi o compară cu uleiul de măsline şi somonul.

"Somonul cu picioare e... porcul de Mangaliţa

Iată o analiză concretă a conţinutului de acizi graşi din slănina acestui animal. Puteţi vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeşte cu mult pe cel al grăsimilor saturate. 

Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Şi de sezon", a scris medicul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

În plus, cunoscutul nutriţionist vine şi cu o strategie culinară pentru sărbători, ca să putem mânca din toate şi fără să ne simţim rău ori să acumulăm multe kilograme în plus.

Cum mâncăm din toate de sărbători, fără să facem indigestie

"Strategie culinară pentru Sărbători

Mai e un pic până la Crăciun, așa că vă propun o analiză a meniului de sărbători. Cum să facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie? Iată câteva recomandări culinare care pot face diferența:

1. Spațiați și temporizați felurile de mâncare, puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă! Consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz, iar friptura și cozonacul la masa de seară. 

O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii. 

2. Faceți pauze de 2-3 ore între mese, încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare- preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. 

Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii. 

3. Preparatele din porc pentru aperitiv de tipul tobă, lebăr, caltaboș sau afumături sunt concentrate în gust, grăsime și calorii; tăiați-le în felii subțiri, iar dacă țineți la siluetă mâncați-le cu legume, nu cu pâine - bastonașe de castravete, ardei gras, gulie, ridichi sau chiar murături. 

Cât despre salata de boeuf, este tot un aperitiv bogat în grăsime; fiți zgârciți cu maioneza și consumați-o fără pâine, are cartofi din belșug. 

4. Sarmalele sunt un fel de mâncare complet și echilibrat, cu condiția să nu folosiți carne foarte împănată și să nu adăugați la fiert ulei vegetal. 

Sarmalele nu trebuie să fiarbă în grăsime ca să fie gustoase, folosiți condimente, suc de roșii și zeamă de varză. Dacă au mult orez, nici de mămăligă nu mai e nevoie, un ardei iute ajunge. 

5. Despre friptură numai de bine, indiferent că este făcută la grătar sau la cuptor. Are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem: conținutul de grăsime variază de la 3-4% pentru mușchiuleț, până la 20% pentru ceafa bine împănată. 

Dacă vreți să rămână prietena siluetei nu o mâncați cu pâine sau cartofi, ci puneți lângă ea o salată mare de legume sau murături. 

Secretul cârnaţilor, ca să fie dietetici

6. La tochitură și cârnați secretul stă în prăjeală; preparați-le înăbușit în loc să le prăjiți în ulei. 

Prin încălzire o mare parte din grăsimea din carne se topește și rămâne în cratiță, deci produsul final e mai dietetic și mai ușor de digerat dacă a fost gătit înăbușit. 

7. Cozonacul și turta dulce sunt cu deserturi tradiționale de Crăciun, mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. 

Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cât e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii, deci păstrați proporțiile corecte. 

8. Alcoolul este și el un ingredient esențial pentru buna dispoziție, cele mai sigure variante ca aport de calorii sunt vinul, șampania și Proseco. 

Socotiți 80 cal pentru fiecare pahar și consumați două pahare de apă pentru fiecare pahar de vin, în felul acesta ajutați ficatul să elimine alcoolul din circulație. Iar dacă ați exagerat cu cantitatea, tot hidratarea rezolvă mahmureala de a doua zi, adică apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză. 

Nu nu ultimul rând acordați atenție ținutei - hainele mulate, elegante și strânse pe talie ne ajută să mâncăm mai încet și mai puțin, sunt o piedică împotriva poftei și lăcomiei. Chiar dacă ne asumăm că o să ne îngrășăm de sărbători, contează dacă sunt 2 sau 5 kg în plus", ne mai sfătuieşte dr. Mihaela Bilic.

×
x close