Conservele de ton sunt în mare parte contaminate cu mercur, o substanţă nocivă pentru sănătate, au anunţat marţi, într-un raport, ONG-urile Bloom şi Foodwatch, care le-au cerut marilor lanţuri de distribuţie şi autorităţilor publice "să ia măsuri urgente", inclusiv să scadă limitele de concentraţii autorizate.
"Bloom a selectat aleatoriu 148 de conserve în cinci ţări europene (Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia) şi le-a dus să fie testate de un laborator independent: 100% din acele conserve sunt contaminate cu mercur", a dezvăluit ancheta realizată de ONG-ul Bloom.
Această asociaţie de protejare a mediului afirmă că, pentru mai mult de 50% din conservele testate, concentraţia de mercur a depăşit limita maximă fixată pentru alte specii de peşti (0,3 mg/kg).
"Concentraţiile maxime de mercur în ton care sunt în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare găsit în ton şi nu pe baza pericolului reprezentat de mercur pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din conservele de ton", se arată în anchetă, scrie Agerpres.
Prin urmare, concentraţiile admise au fost stabilite la 1 mg/kg pentru "greutatea proaspătă" şi nu pentru produsul finit din conserve.
Acesta este motivul pentru care tonul, una dintre cele mai contaminate specii, are o toleranţă maximă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor mai puţin contaminate.
Cele două ONG-uri consideră că "nu există niciun motiv de sănătate care să justifice această discrepanţă: mercurul nu este mai puţin toxic dacă este ingerat prin ton, contează doar concentraţia de mercur din alimente".
Mercurul, prezent în emisiile atmosferice ale centralelor electrice pe bază de cărbune, este clasificat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept una dintre cele zece substanţe care prezintă cele mai mari probleme de sănătate publică. În ocean, mercurul se amestecă cu bacteriile şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic.
"Mercurul elementar şi metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (...); tulburări neurologice şi comportamentale pot fi observate după expunere", a precizat OMS.
În Franţa, marca Petit Navire este deosebit de criticată: una dintre conservele sale avea o concentraţie de mercur de 3,9 mg/kg.
În faţa a ceea ce ele descriu ca fiind "un adevărat scandal de sănătate publică", cele două ONG-uri solicită "măsuri de urgenţă". Ele au cerut Comisiei Europene ca standardele să fie aliniate cu cel mai strict nivel maxim pe care l-a stabilit pentru alte specii, şi anume 0,3 mg/kg.
"Cerem autorităţilor publice să înăsprească reglementările şi, fără întârziere, ca distribuitorii să vândă numai produse sub pragul cel mai protector", a declarat Camille Dorioz, director de campanii în cadrul ONG-ului Foodwatch.