Antena 3 CNN Life Sănătate Cum să ne reglăm ceasul biologic cu orele de masă. Doar așa vom putea scăpa de senzația de foame și de poftele nesănătoase

Cum să ne reglăm ceasul biologic cu orele de masă. Doar așa vom putea scăpa de senzația de foame și de poftele nesănătoase

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:00 22 Noi 2022 Modificat la 16:00 22 Noi 2022
Cum să ne reglăm ceasul biologic cu orele de masă. Doar așa vom putea scăpa de senzația de foame și de poftele nesănătoase
Cum să ne reglăm ceasul biologic cu orele de masă. Doar așa vom putea scăpa de senzația de foame și de poftele nesănătoase Sursa foto: pexels

Pierderea kilogramelor nu se face doar printr-o simplă dietă, ci printr-un stil de viață sănătos, un meniu echilibrat, dar și activitate fizică în fiecare zi.  

Mai mult decât atât, Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, spune că ceasul biologic, care se găsește în creierul nostru, este conectat cu toate organele, cu inima, cu pancreasul, cu ficatul, iar în momentul în care ”îl setăm să fie ordonat, acest ceas va funcționa foarte bine și noi vom fi sănătoși” 

Anca Hâncu a explicat și care sunt efectele unui ceas biologic dereglat. 

”Niște ani, 10-15 ani în care poate nu ne-am respectat suficient corpul și i-am dat foarte puține ore de somn, 7-8 ore, iar în momentul în care lipsesc aceste ore, hormonii noștri o iau razna, hormonii foamei cresc, cei ai sațietății scad, și atunci apar dezechilibre. 

Avem tendința, a doua zi, să mâncăm multe gustări nesănătoase, cu calorii foarte multe, foarte multe dulciuri sau alimente grase, nu ne respectăm orarul mesei”, a declarat medicul la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, citat de DCNews.

La ce oră trebuie luată masa principală

Masa principală, potrivit medicului, ar trebui să fie cu 9 ore înainte de culcare.  

”Adică la ora 13 ar fi ideal să mâncăm masa principală a zilei, masa de prânz, care poate să conțină doar un singur fel, important este să conțină și proteine, și carbohidrați, și grăsimi, în proporții eficiente”, a spus Hâncu. 

Potrivit medicului, unui risc crescut sunt expuși cei care lucrează în ture.  

”La un moment dat recuperează somnul, dar apar niște dezechilibre, apare o scădere a sistemului imunitar, apare o creștere a riscului de diabet zaharat și apare acea alimentație a doua zi după ce nu dormi noaptea, destul de haotică”, a continuat medicul. 

Ce trebuie să mâncăm

Anca Hâncu a dat și câteva exemple de meniuri prin care ne putem căpăta energia după nopțile în care nu am dormit prea multe ore. 

De exemplu, o gustare formată dintr-o jumătate de banană și câteva boabe de strugure, este suficient de dulce cât să crească nivelul de glicemie, are și magneziu, potasiu și triptofan, iar după ce am consumat-o putem să dormim puțin. 

O altă variantă este un sandviș corect realizat, din ”pâine neagră, cu șuncă, pentru că avem nevoie de energie”, mai spune nutriționistul, adăugând că ”seara, cu 2-3 ore înainte de culcare, ar fi bine să luăm masa, este interesant și bine pentru noi să ne aducem și alimente care ne ajută să dormim mai bine, cum ar fi carnea de curcan, o șuncă de curcan, combinată cu o salată, combinată cu nuci. 

Curcanul are triptofan, este un aminoacid care ne ajută să producem melatonină, hormonul prin care se induce somnul. Tot așa, peștele gras, cu Omega 3 și vitamina D, nuci, alune, magneziu, și astfel putem avea și o masă ușoară. Și un pic de ceai de mușețel, care conține o substanță ce este antioxidantă și ne ajută să inducem somnul”, a mai spus medicul. 

×
Etichete: ceasul biologic
x close