Pentru ce fel de coroana dentara sa optez?
Informatiile din randurile ce urmeaza sunt destinate tocmai celor care sunt nevoiti sau doresc sa opteze pentru un tratament cu coroana dentara, insa nu stiu foarte multe lucruri despre acesta.
Ce este coroana dentara si de ce ai putea avea nevoie de ea?
Coroana dentara este folosita pentru a acoperi un dinte ce a suferit o anumita problema cosmetica. Mai mult decat pentru estetica dentara, coroana ar putea fi de folos in urma unui tratament de canal radicular sau poate fi parte a unui tratament de implant dentar.
Practic, aceasta lucrare protetica (confectionata, de obicei, din portelan) acopera sau inveleste partea vizibila a unui dinte.
Motivele comune pentru care ai putea avea nevoie de o coroana dentara sunt urmatoarele:
- un traumatism care a dus la ruperea dintelui;
- un tratament de canal radicular ce presupune deschiderea dintelui si a nervilor, precum si indepartarea infectiei din interiorul dintelui;
- o carie dentara adanca;
- o plomba dentara mare, care lasa in urma prea putin material natural al dintelui (de regula, daca plomba acopera 2/3 sau mai mult din dinte, se recomanda aplicarea unei coroane dentare);
- necesitatea unei punti (coroanele sunt asezate pe cei doi sau patru dinti de o parte si de alta a dintelui lipsa pentru a conecta puntea dentara).
Scopul unei coroane dentare este de a proteja interiorul dintelui de eventualele daune viitoare. In special pentru dintii rupti sau foarte deteriorati, coroanele dentare pot imbunatati capacitatea de a mesteca si de a musca alimentele, avand un aspect extrem de natural, ce nu poate fi deferentiat de dintii din jur.
Din fericire, modul in care se ingrijeste coroana dentara este acelasi cu modul in care se ingrijesc dintii naturali. Dupa prima ora si jumatate dupa ce a fost aplicata, aceasta devine o parte a structurii tale dentare. Coroanele dentare au nevoie de periaj si curatare cu ajutorul atei dentare. Irigatorul bucal poate fi si el de mare folos.
La fel ca si dintii naturali, coroanele dentare au nevoie de detartraj si curatare profesionala o data la sase luni. De asemenea, urmarea unei bune practici dietetice si de igiena orala (cum ar fi razuirea limbii, clatirea gurii dupa consumul de alimente acide, folosirea probioticelor orale, etc) este foarte importanta.