Antena 3 CNN Life Sănătate Ce este noradrenalina, ”arma crimei” din dosarul de omor de la Spitalul Sf. Pantelimon

Ce este noradrenalina, ”arma crimei” din dosarul de omor de la Spitalul Sf. Pantelimon

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 18:02 08 Aug 2024 Modificat la 18:04 08 Aug 2024
seringa injectie
Seringă, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon din București au fost reţinute de procurori sub acuzaţia că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie Intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.

Șefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, susține însă că noradrenalina nu este un medicament care să poată salva viața unui pacient.

"Să ne înţelegem, noradrenalina nu salvează viaţa. Dacă nu are nevoie de nonadrenalină, nu pui unui pacient, nu administrezi. Nu este un medicament care salvează viaţa (...) Noradrenalina nu este un medicament fără de care nu supravieţuieşte bolnavul. Este un medicament care se dă în multe patologii, are rolul de a susţine tensiunea pacientului", a declarat joi şefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, potrivit Agerpres.

Ce este Noradrenalina

Norepinefrina, numită și noradrenalină, este o catecolamină care acționează ca hormon și neurotransmițător, potrivit News Medical.

Noradrenalina este un vasoconstrictor puternic utilizat frecvent pentru tratarea hipotensiunii severe prin creșterea rezistenței vasculare sistemice și a tensiunii arteriale.

Din punct de vedere structural, noradrenalina este destul de asemănătoare cu epinefrina, o altă catecolamină, cu excepția faptului că grupul metil din epinefrină este înlocuit cu un atom de hidrogen în norepinefrină.

Ambele catecolamine se leagă de receptorii adrenergici și participă la răspunsul "luptă sau fugi".

Ce efecte are noradrenalina asupra organismului și când este administrată

Atunci când este eliberată din măduva suprarenală în circulația sanguină, noradrenalina funcționează ca un hormon. Atunci când este eliberată de neuronii noradrenergici, în sistemul nervos central și simpatic, noradrenalina acționează ca un neurotransmițător.

Noradrenalina, atunci când este utilizată ca medicament, crește tonusul vascular și tensiunea arterială prin intermediul receptorilor α-adrenergici. Creșterea rezultată a rezistenței vasculare inițiază un mecanism de feedback negativ, care, la rândul său, scade frecvența cardiacă și tensiunea arterială (reflex baroreceptor).

Noradrenalina joacă un rol important în reglarea răspunsurilor condiționate și necondiționate legate de frică. Ca răspuns la stres, noradrenalina este implicată în răspunsul "luptă sau fugi" al sistemului nervos simpatic. Acest răspuns se caracterizează prin dilatarea pupilelor, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, creșterea transpirației, eliberarea de glucoză din energia stocată și creșterea fluxului sanguin către mușchii scheletici.

În plus, noradrenalina joacă un rol crucial în reglarea atenției și a concentrării. Majoritatea psihostimulantelor utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție cresc nivelurile de noradrenalina și dopamină din sistemul nervos central.

Noradrenalina produce un efect puternic de vasoconstricție. Cu toate acestea, este, de asemenea, un agent inotropic și cronotropic mai puțin puternic. Principala funcție hemodinamică a noradrenalinei este de a crește presiunile sistolică, diastolică și de puls. Cu toate acestea, are un efect minim asupra debitului cardiac și a frecvenței cardiace.

În boala cardiacă ischemică, noradrenalina este utilizată pentru a menține presiunea de perfuzie coronariană fără a crește frecvența cardiacă și debitul cardiac.

Noradrenalina poate fi, de asemenea, utilizată pentru menținerea tensiunii arteriale și a perfuziei organelor în caz de șoc datorat vasodilatației (de exemplu, șoc septic și șoc neurogen).

×
x close