Antena 3 CNN Life Sănătate Beneficiile neştiute ale siropului de soc. Reduce simptomele răcelii cu până la 60% şi are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E

Beneficiile neştiute ale siropului de soc. Reduce simptomele răcelii cu până la 60% şi are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:00 11 Iun 2023 Modificat la 08:00 11 Iun 2023
beneficii nestiute sirop soc reduce colesterol simptome raceala putere antioxidanta vitamina e
Beneficiile neştiute ale siropului de soc | Reduce simptomele răcelii cu până la 60% şi are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E Sursa foto: Unsplsh.com

Florile de soc pentru sirop se culeg din luna mai până în luna iulie.  Acestea sunt bogate în vitamina C, ulei volatil, acid caleic, dar şi minerale. 

Siropul de soc este binecunoscut pentru savoarea sa puternică şi pentru diversele modalităţi prin care se poate consuma. Siropul din flori de soc se poate dizolva în apă plată sau minerală. 

Florile, fructele și frunzele plantei de soc sunt surse excelente de antioxidanți. De exemplu, una dintre antocianinele găsite în fructe de soc are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E .

Citeşte şi: Aparatul electrocasnic care alungă ţânţarii. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Femeile, un magnet pentru aceste insecte"

Siropul de soc, de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E

Florile de soc au nenumărate beneficii terapeutice, având în vedere utilizarea acestora încă din cele mai vechi timpuri. 

Potrivit Institutului American al Sănătăţii Inimii, siropul de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum şi a nivelului de colesterol, scrie doc.ro

Totodată, siropul de soc concentrat conţine quercetină, aşadar acesta are efecte pozitive ale colesterolului LDL.

Unul dintre beneficiile neştiute ale siropului de soc este faptul că acesta poate uşura simptomele răcelii cu până la 60%. Indiferent dacă sunt consumate sub formă de ceai sau suc, efectele sunt asemănătoare.

Mai mult decât atât, siropul de soc poate contribui la combaterea stafilococului auriu, recunoscut pentru rezistenţa acestuia la antibiotice. 

Reţetă sirop de soc concentrat şi fără conservanţi

Ingrediente sirop de soc

  • 20 de flori de soc
  • 500 ml apă
  • 400 g zahăr
  • zeama și coaja de la o lămâie mare

Pentru început se curăţă coaja de pe o lămâie și apoi stoarce zeama într-un recipient.

Pune la fiert într- un vas apa cu zahărul și cu cojile de lămâie, iar după ce încep să fiarbă, lasă-le pe foc mic în jur de 10 minute.

După ce au trecut cele 10 minute, se adaugă şi zeama de lămâie. Când siropul s-a răcit, pune și florile de soc în crăticioară, acoperă cu o farfurie și lasă vasul în frigider timp de 5 zile.

După trecerea celor 5 zile, se strecoară siropul într-un alt vas și apoi se pune în sticle sterilizate, care se închid bine cu dop și se pot păstra în beci sau cămară.

Prin urmare, după ce a stat cele 5 zile și apoi l-ai strecurat, îl poți pune și păstra în tăvile de gheață pentru congelator.

Contraindicaţii şi efecte secundare sirop de soc

În cazul florilor de soc există câteva contraindicaţii, pe care ar fi bine să le ştii înainte de a face siropul de soc.

Este important de ştiut că dacă bei prea mult sirop de soc, acesta poate fi potenţial toxic, întrucât multe părți ale plantei pot provoca diaree și vărsături.

Nu este recomandat să se utilizeze acest remediu pe bază de plante de către femeile însărcinate și cele care alăptează.

Totodată, acesta nu trebuie utilizate cu două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală, deoarece pot scădea capacitatea de coagulare a sângelui.

×
x close