Bamele sunt binecunoscute pentru cantitatea mare de fibre solubile şi insolubile pe care le conţin.
Totodată, acestea sunt bogate în vitamine, minerale şi acid folic. Datorită conţinutului ridicat de acid folic, consumul de bame în timpul sarcinii reduce semnificativ riscul de naştere a unui copil cu malformaţii.
Experţii susţin că apa de bame stimulează pierderea kilogramelor în plus şi reprezintă o sursă excelentă de antioxidanţi. Tocmai de aceea, consumul de bame previne îmbătrânirea prematură, afecţiunile cardiace şi neoplaziile.
Apa de bame este o băutură care se obţine prin înmuierea păstăilor de bame în apă pentru 24 de ore.
Această băutură asigură şi o piele mai frumoasă, întrucât conţine proprietăţi care hrănesc pielea, împiedică pigmentarea inestetică a acesteia, stimulează regenerarea şi previne îmbătrânirea prematură a pielii.
Potrivit cercetătorilor, apa de bame reuşeşte să reducă nivelul glucozei din sânge în doar 10 zile.
Bamele, un ajutor de nădejde pentru femeile însărcinate
Bamele au proprietăţi nutritive şi fitofarmaceutice. Acestea sunt o bogată sursă de lipide şi proteine. Seminţele bamelor conţin multe fibre şi foarte puţine calorii. 100 g de bame conţin peste 30 de calorii.
Bamele ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind un laxativ natural, datorită cantităţii mari de fibre dietetice. Mai mult decât atât, bamele ajută la eliminarea gazelor, calmează intestinele şi ulceraţiile iritabile.
Datorită substanţei gelatinoase care conţine un mucilagiu util pentru controlul absorbţiei colesterolului şi al zahărului în sânge, bamele sunt binecunoscute pentru combaterea colesterolului şi a nivelului ridicat de zahăr din sânge.
Mai mult decât atât, bamele conţin cantităţi mari de minerale, precum calciu, sodiu, seleniu, fier, zinc, mangan, cupru, potasiu şi magneziu.
Fiind puternic bogate în acid folic, bamele sunt un ajutor de nădejde pentru femeile însărcinate.
Beneficiile pentru sănătate a consumului de bame
Bamele au un conţinut scăzut de calorii. Datorită acestui fapt, bamele pot fi folosite cu încredere în meniul zilnic, pentru că ajută în lupta contra kilogramelor nedorite.
În mod natural, bamele reduc colesterolul în sânge şi reduc riscurile asociate bolilor cardiovasculare.
Mai mult decât atât, această legumă neutralizează efectele hipertensive ale sodiului în corp şi relaxează vasele de sânge.
Bamele sunt o importantă sursă de vitamina K care, pe lângă faptul că joacă un rol esenţial în coagularea sângelui, este vitală pentru sănătatea oaselor.