Consumul excesiv de sare poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Statisticile medicale arată că, în România, se consumă de două ori mai multă sare decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății.
Sarea este alimentul care omoară bolnavii de inimă şi totodată, poate duce la apariţia cancerului gastric. Sarea consumată în cantități mari devine periculoasă, în primul rând pentru presiunea sangvină. Aceasta fiind considerată o cauza importantă a hipertensiunii arteriale.
De asemenea, medicii corelează excesul de sare cu colesterolul mărit, edemul și afecțiunile la rinichi, în special a insuficienței renale, cu atât mai mult cu cât rinichii sunt responsabili de reglarea nivelului de sodiu din corp.
Invitat în cadrul emisiunii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN, medicul Silviu Dumitrescu a vorbit despre alimentul care omoară pacienţii bolnavi de inimă.
"Acesta este o adevărată otravă pentru pacienţii cardiovasculari şi nu numai. Sarea în exces nu trebuie inclusă în alimentația bolnavilor cardiovasculari. Dieta omului modern include cam de 10 ori mai multă sare decât avem nevoie.
Există situații în care acest exces de sare nu mai este gestionat corect de către organism. Sarea ajunge să fie reţinută în corp. Această retenție de sare generează evident și retenție de apă, o creștere a volemiei, o creștere a presiunii arteriale și o creștere a muncii pe care o depune inima.
Evident că pentru un pacient, spre exemplu, pacient cu insuficienţă cardiacă, a mânca doar o murătură, nu pare așa ceva deosebit. După asta, pacientul poate să ajungă în edem pulmonar acut la camera de gardă.
De aceea, este extrem de important pentru pacienții cu afectare cardiovasculară să înțeleagă că sarea este pur și simplu o otravă pentru ei. Și principala recomandare este, în afară de a nu avea solniță pe masă și a nu adăuga sare în exces, de a reduce alimentele semipreparate și preparate industrial.", a spus medicul în cadrul emisiunii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Excesul de sare provoacă anual peste de 75.000 de accidente vasculare cerebrale. O treime dintre pacienții afectați mor, în urmă unui astfel de atac cerebral.