Funcţionarea optimă a organismului poate fi asigurată de aportul specific de alimente, în funcție de metabolismul individual. Ultimele descoperiri în domeniul cercetării alimentare sunt prezentate în aceste zile la Ingredients Show 2020. Mâine este ultima zi a evenimentului care reuneşte 300 de specialişti din industria alimentară.
Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină şi consultant în Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a vorbit despre acest subiect la „Eroul Zilei”.
„Acest concept de medicină personalizată nu este chiar nou, din fericire începe să prindă din ce în ce mai mult contur. La baza acestei abordări stă capacitatea noastră de a colecta cât mai multe date prin analize despre fiecare dintre noi. Medicina poate fi persoanlizată în măsura în care putem să colectăm și să dăm măsură acestor date, astfel încât dacă o persoană are o boală, să alegem un tratament personalizat, iar în contextul prevenției bolilor să avem tipuri de interveție cât mai apropiate de profilul persoanei respective.
În afară de alimente sunt alți factori care influențează sănătatea. Analiza genelor, a proteinelor, a microrganisemlor pot să dea un profil care să ne spună în ce măsură un anumit aliment este pozitiv sau nu și care este combinația de alimente care ni s-ar potrivi. Personalizarea nutriției poate acum fi din ce în ce mai precisă”, a explicat Marius Geantă la Antena 3.
Alimentația, în funcție de bagajul genetic