Antena 3 CNN Life Sănătate Alimentul consumat zilnic de milioane de români, "otravă" pentru organism. "Roade corpul ca rugina. Când realizăm e prea târziu"

Alimentul consumat zilnic de milioane de români, "otravă" pentru organism. "Roade corpul ca rugina. Când realizăm e prea târziu"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 08:00 01 Oct 2022 Modificat la 08:06 01 Oct 2022
aliment consumat romani otrava organism zahar
Alimentul consumat zilnic de milioane de români, o "otravă" pentru organism. "Roade corpul ca rugina. Când realizăm e prea târziu" Sursa foto: unsplash.com/Peter Bond

Mulţi îl consumă de plăcere, însă efectele pe care le lasă în corpul nostru de-a lungul timpului sunt asemănătoare consumului de alcool, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Drept exemplu, medicul ne spune să observăm semnele bolnavilor de diabet, o boală "parşivă" care este dată şi de consumul mare de zahăr, substanţa incriminată.

Zahărul nu aduce cu el numai kilograme în plus, dar ne şi îmbătrâneşte şi ne face rău în tot corpul.

Dr. Mihaela Bilic: "Nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul"

"Oare cât o să ne mai ia...

... până vom pune zahărul lângă alcool, tutun şi droguri uşoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv şi iubeşte gustul dulce. 

Când consumăm zahăr se sintetizează substanţe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii. (...)

Pentru nicotină şi alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaştem caă nu sunt nutrienţi, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zahărul va fi mai greu şi mai lung :(

Însă cu puţin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. 

Această afecţiune parșivă şi necruţătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluţie nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulaţia sangvină, funcţionarea cerebrală, dinții, picioarele... într-un cuvânt ne descompunem. Şi cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zahărului din sânge. 

Dr. Mihaela Bilic: "Dincolo de siluetă, zahărul îmbătrânește şi îmbolnăveşte, ne descompune"

Dincolo de siluetă, zahărul îmbătrânește şi îmbolnăveşte, accelerează reacțiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare...ce periculos că ne place! Iar când realizam, e prea târziu. 

Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminăm din alimentaţie, dar merită să-l reducem drastic! 

Consumaţi-l rar şi cu moderaţie, în produse de calitate şi care vă plac mult. Şi sub nicio formă nu-l beți, nu-l consumaţi în formă lichidă. 

O bucațică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacţie maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Şi irosim dintr-un foc 6 linguriţe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. 

Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfacţie zero! Dacă tot mâncaţi zahăr, măcar mestecați-l, nu-l beți", a scris medicul Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

×
x close