Substituente ale fructelor proaspete sunt cele uscate. Bogate în vitamine, fibre, potasiu şi alţi nutrienţi esenţiali, ele îşi păstrează proprietăţile benefice.
Însă, fructele uscate conţin sulfiţi, care pot perturba grav funcţionarea normală a aparatului digestiv.
Stafidele – Conţin 70% de fructoză pură, care constituie o sursă excelentă de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale, fier, potasiu şi calciu.
Caisele – Deoarece conţin multe fibre şi beta-caroten, scad riscul apariţiei cancerului. De asemenea sunt o sursă bogată în vitamina A, C, B, magneziu, fier, calciu, fosfor şi potasiu.
Curmalele îţi dau energie - Sunt de ajutor în caz de constipaţie, anemie şi intoxicaţii, fiind bogate în fier, fibre, potasiu, vitamina A, B, calciu, fosfor şi cupru.
Smochinele - Conţin acizi graşi esenţiali de Omega-3 şi Omega-6, pe lângă capacitatea de a diminua riscul de boli coronariene, îmbunătăţesc funcţia imună a organismului, potrivit unica.md.