Antena 3 CNN Life Sănătate Adevărul despre bicarbonatul de sodiu. Riscurile fatale ale prafului din bucătărie

Adevărul despre bicarbonatul de sodiu. Riscurile fatale ale prafului din bucătărie

S.T.
<1 minut de citit Publicat la 11:51 16 Mar 2019 Modificat la 11:51 16 Mar 2019
o_1d62ui7cjcjh9ob1hqnt45u2c8.jpg
Foto: pixabay.com

Bicarbonatul de sodiu este, din punct de vedere chimic, o sare acidă.

„Pe vremea când medicamentele erau preparate de farmacist, pe baza unei reţete precise, compusul avea o destul de largă întrebuinţare. Bicarbonatul a fost cunoscut dintotdeauna ca un excelent pansament gastric, datorită capacităţii sale de a neutraliza secreţiile acide din stomac. Având în vedere că este puternic alcalinizant, era folosit şi în dermatologie, una dintre cele mai frecvente utilizări fiind în tratarea micozelor bucale, prin gargară cu soluţie cu bicarbonat, care schimba pH-ul gurii”, explică medicul internist Marius Călinici pentru adevarul.ro.

Principalul inconvenient este riscul de supradozare, facilitat de faptul că bicarbonatul nu este considerat medicament, ci aliment, iar acest risc poate deveni chiar letal. „Organismul uman are capacitatea de a se adapta atât la aciditate, cât şi la alcalinizare. Reacţia organismului de adaptare la alcalinizarea puternică este vasodilataţia cerebrală, care duce la edem cerebral, de aici putându-se ajunge, în unele cazuri, chiar la deces”, avertizează Călinici. 

 

×
x close