EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
25
.00
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.10
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.10
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.50
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.60
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.00
%
Antena 3 CNN Life Sănătate Acest lucru este devastator pentru creier. Mare atenție! Medicii avertizează: ”Așa apare depresia!”

Acest lucru este devastator pentru creier. Mare atenție! Medicii avertizează: ”Așa apare depresia!”

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 12:27 11 Aug 2020 Modificat la 12:27 11 Aug 2020
Acest lucru este devastator pentru creier. Mare atenție! Medicii avertizează: ”Așa apare depresia!”

Este important să știți că lipsa odihnei dăunează grav creierului și că un program bine stabilit de somn se va vedea pe termen lung. Tot acum aflăm si ce facem pentru un somn linistit.

Insomnia pe care noi o percepem ca fiind imposibilitatea de a dormi de fapt este titlul unui grup de afecțiuni ale somnului. Insomniile înseamnă că pe de o parte nu putem adormi, sau adormim puțin după care ne trezim sau avem un somn de proastă calitate. Cele mai comune cauze sunt legate de stres. 

De la ce apare insomnia

- stres 
- hipertiroidie
- boli febrile 
- boli autoimune
- boli antiinflamatorii sistem nervos  
- sindrom picioare neliniștite
- apnee
- astm
- urinare frecventă

Mai sunt desigur și alte manifestări, de pildă un sindrom mai puțin cunoscut, sindromul picioarelor neliniștite, atunci când omul nu poate adormi pentru că simte nevoia de a își mișca picioarele 

Avem mai multe tipuri de insomnii: insomnie tranzitorie dacă sunt 3-4 nopți la rând, insomnie acută dacă este vorba de o săptămână - două și cronică dacă este vorba de rândul zilelor. Cel mai important pas este de a se indentifica precoce. Logic că atunci când bem cafea la culcare majoritatea nu mai reușesc să adoramă, ănsă cauzele pot fi multiple.  

Ce duce la alterarea calității somnului:
- cafea 
- alcool seara 
- cine bogate 

Cum prevenim insomniiile 

În primul rând trebuie să ne cunoaștem, cum suntem setați să dormim. Trebuie să știm de cât somn avem nevoie. Trebuie să avem grijă să nu perturbăm noi somnul cu cafea sau alcool. Nu trebuie să facem sport îninte de culcare și nu trebuie să ne expunem la ecrane luminoase înainte de somn. 

Lipsa somnului este devastatoare pentru creier 

Pot apărea delegrări ale sistemului nervos pe linii pe care nu le bănuim, inclusiv apaiția depresei. Vestea bună este că insomnia se vindecă. Primul pas este să identificăm cauza, medicamente există multe. Majoritatea medicamentelor se pot cumpăra doar cu prescripție medicală. În momentul în care se inițiază un tratament, acesta trebuie condus de medic. 

Sfat de Sănătate. De la ce apare și cum se tratează insomnia

×
x close