În iulie anul trecut, alpinistul Alex Găvan a lansat o campanie de salvare şi conservare pentru asprete, cel mai rar peşte din Europa şi chiar din lume. El a demarat acţiuni pentru protejarea acestei specii şi încearcă să convinga autorităţile să ia măsuri pentru stoparea şi prevenirea ilegalităţilor de pe Valea Vălşanului.
El acuză că în zonă debitul apei este extrem de scăzut, că pietrişul din albia râului se exploatează neautortizat şi arbuştii tăiaţi ilegal sunt traşi prin apa răului, ceea ce va duce la dispariţia totală a speciei.
''Această specie este importantă din foarte multe motive. Este cea mai periclitată specie din Europa. Este cel mai rar peşte din Europa şi poate chiar din lume!''
Îl avem în România, este singura fiinţă de pe acest pământ care poartă în numele său, numele ţării noastre, Romanichthys valsanicola.
Este protejat acest peşte de toate convenţiile naţionale, internaţionale (...) În 2010, România ţi-a asumat în strategia naţională de biodiversitate 2010-2020 către UE, salvarea celor trei specii strict periclitate: aspretele, lostriţa şi dropia, iată că a venit anul 2019.
Nu se făcuse nimic până atunci despre această specie. Mi-am asumat această cauză şi timp de un an de zile am deselenit toate hăţişurile astea orgaziţionalo-instituţionalo-birocratice, astfel încât să putem crea forma de a depune un proiect de a constui o bază de reproducere şi cercetare în capitivitate a acestui peşte şi în paralel să putem face reconstrucţia ecologică a râului
''Statul român prin autorităţile relevante trebuie să respecte legea!''
Alex Găvan a scris şi o postare pe pagina sa de Facebook, acolo unde a descris cu lux de amănunte cum s-a ajuns ca această specie să fie pusă în pericol. Alpinistul spune că acest peşte ''este fosila vie cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri''.
''Distrugere pe scara larga in arie protejata, pe Valea Valsanului, una dintre cele mai frumoase vai din muntii Fagarasului si din Carpatii Romanesti. Pe o portiune extrem de limitata, aceasta vale este singurul loc de pe planeta care inca mai adaposteste o fiinta fabuloasa: aspretele (Romanichthys valsanicola), un peste fosila vie cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri. Este considerat cel mai rar pește din Europa și, după unele estimări, chiar din lume. Desi mai exista un numar extrem de redus de exemplare si este ocrotit, atat la nivel national cat si international de toate formele de protectie posibile, presiunile si amenintarile actuale la adresa sa sunt mai mari decat oricand'', a scris Alex Găvan pe pagina sa de Facebook.