Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Viitorul UE în joc: eurodeputații salută propunerile Comisiei privind pachetul de redresare

Viitorul UE în joc: eurodeputații salută propunerile Comisiei privind pachetul de redresare

2 minute de citit Publicat la 18:37 27 Mai 2020 Modificat la 18:37 27 Mai 2020
Viitorul UE în joc: eurodeputații salută propunerile Comisiei privind pachetul de redresare
Foto: Hepta

În urma prezentării efectuate de către Președintele Comisiei, Ursula van der Leyen, și a angajamentului asumat de reprezentanta președinției croate, Nicolaina Bnjac, vizând colaborarea dintre statele membre și Parlament în vederea încheierii rapide a negocierilor privind noul pachet, au luat cuvântul liderii grupurilor politice pentru a-și exprima primele reacții. Faceți clic pe nume pentru a vizualiza declarațiile individuale.

„Solidaritatea europeană a revenit și deschidem un nou capitol pentru UE”, a declarat Manfred Weber (PPE, DE). Noile fonduri trebuie cheltuite pentru idei noi și nu pentru problemele vechi ale Europei. „Solidaritatea merge mână în mână cu responsabilitatea” și, prin urmare, modul în care banii vor fi returnați trebuie să fie clar, a adăugat acesta, solicitând noi resurse proprii, precum și contribuții din partea giganților din domeniul digital.

Iratxe García Perez (S&D, ES) a mulțumit Comisiei pentru propunerea ambițioasă și pentru recunoașterea „rolului pe care îl merită” PE în elaborarea pachetului de redresare. Avertizând că supraviețuirea proiectului european este în joc, aceasta a îndemnat Consiliul să adopte noul CFM prin majoritate calificată, pentru a evita ca UE să fie ținută „ostatică de patru state membre care preferă un răspuns național unuia european”.

„Ne aflăm într-un un punct de cotitură, fără precedent în istoria Europei”, a declarat Dacian Cioloș (Renew, RO). „CFM și planul de redresare trebuie să se axeze pe viitor”, având ca puncte de reper Pactul ecologic european și agenda digitală. „Avem păreri diferite asupra unor detalii, însă salut cu adevărat abordarea Comisiei”, a adăugat acesta, reamintind statelor membre că „UE nu este un bancomat, iar solidaritatea se bazează pe valori”.

Jörg Meuthen (ID, DE) a respins propunerea de pachet ca fiind „complet greșită și lipsită de sens”, fără o bază juridică adecvată și lipsită de responsabilitate sau simț economic. Comisia dorește să cheltuiască bani „ca și cum nu ar exista viitor”. Contribuabilii europeni trebuie să achite o factură uriașă, a concluzionat acesta.

Ska Keller (Verzi/EFA, DE) a declarat: „Nu trebuie să repetăm greșelile mari din trecut și să împingem țările către austeritate și ideologii de piață oarbe. În schimb, trebuie să ne asigurăm că banii sunt investiți bine în proiecte care vor contribui pe termen lung la crearea de locuri de muncă și la salvarea singurei planete pe care o avem.”

Johan van Overtveldt (ECR, BE) a declarat: „Dacă vom acorda împrumuturi și subvenții, trebuie să existe condiții clare. Banii trebuie să meargă acolo unde este cea mai mare nevoie de ei și trebuie să existe mecanisme de siguranță pentru întreprinderile noastre. Cei care lucrează și fac economii nu ar trebui să fie buni de plată pentru aceste programe.”

„În loc să ne detașăm clar de dogmele anterioare, planul de redresare se oprește la jumătatea drumului”, a declarat Manon Aubry (GUE/NGL, FR). Salutând noile propuneri privind resursele proprii, aceasta a solicitat anularea datoriilor acumulate în timpul crizei, acordarea de împrumuturi permanente directe statelor membre, precum și condiționarea finanțării publice în funcție de considerente sociale.

De asemenea, Comisia și-a prezentat programul de lucru revizuit pentru 2020, care va acorda prioritate acțiunilor necesare pentru a asigura redresarea și flexibilitatea Europei.

Următoarele etape

Parlamentul și Consiliul vor discuta noile propuneri și vor decide asupra formei finale în urma negocierilor.

×
x close