„Potrivit sondajelor, la alegerile pentru Parlamentul European, partidele politice care susţin integrarea europeană vor obţine majoritatea, care este posibil să nu fie una covârşitoare, dar va fi una substanţială”, a spus Van Rompuy.
Preşedintele Consiliului European acceptă că, într-o serie de ţări ale Uniunii Europene (UE), politicienii de extremă dreapta şi euroscepticii se bucură de sprijinul a 25% din electorat, dar acest lucru arată că „alţi 75% au o altă părere”.
De asemenea, oficialul european a precizat că, printre adversarii integrării europene, cota celor care se pronunţă pentru ieşirea ţărilor lor din UE şi din zona euro reprezintă o minoritate.
În cadrul actualului Parlament European a fost înfiinţată fracţiunea euroscepticilor, care îl are în frunte pe liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie, Nigel Farage, şi care reuneşte 32 de parlamentari.
Naţionaliştii europeni şi adversarii integrării s-au reunit în prezent într-o alianţă politică, pentru a face front comun în timpul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.
Problema principală a alegerilor pentru PE pare a fi însă prezenţa scăzută la vot, în scădere evidentă. La ultimul scrutin, în 2009, respectivul indice s-a redus până la procentul record de 43,5%.
În opinia analiştilor, acest lucru oglindeşte reticenţa europenilor în faţa extinderii UE şi faptul că ei nu înţeleg structura din ce în ce mai complicată a comunităţii.
Activitatea sporită a forţelor protestatare la alegeri, sprijinul de care beneficiază partidele naţionaliste, populiste şi de extremă dreapta, situat la nivelul a circa 25% din electoratul UE în condiţiile unei prezenţe de circa 40%, ar putea, în opinia experţilor, să aibă consecinţe imprevizibile.